Tårtgeneralen


Skriven av Filip Hammar och Fredrik Wikingson 2009, 220 sidor.

Jag trodde att Tårtgeneralen skulle vara en bok full med humor men istället handelade den om ett gamalt fyllo till förlorare. Det är säkert en jättekul bok om man bor i Köping eller om man har någon form av intresse av staden, men för mig som varken bor där eller har det intresset var den ganska seg.

Boken handlar om Hasse P som har flyttat till Köping just när staden utnämnts till Sveriges tråkigaste stad. Hasse P vill få lite liv i staden igen och beslutar sig för att göra världensa längsta smörgåstårta. Vi får vara med under haela resan med smörgåstårtan och även vad som som hände efter den och vilka krav som han (enligt honom själv) hade på sig.

Det här är ingen "feel good" bok och ingiver inget stort hopp om framtiden, utan det här är en bok om hur livet i en trist småstad kunde se ut under 80-talet. Om hur en hel stad kan skämas över deras val att bosätta sig.

Jag är väldigt ledsen Filip & Fredrik men det här var inte vad jag väntade mig av er.
Det här blir bara 1,5/5.

Bilden av Rebecka


Skrevs av Jane Adams 1997, 248 sidor. Original titel Bird.

Jag ska vara ärlig och säga att jag enbart köpte boken för titeln. Jag tyckte att det va roligt att att Rebecka stavades med "ck" precis som jag stavar mitt namn (vilket man inte ser allt för ofta), men i början av boken undrade jag om det hade varit, trots namnet i titeln, ett lyckat köp överhuvudtaget.

Det tog nämligen ett tag för mig att komma in i berättelsen men när det väl började hända saker och jag började förstå handlingen tyckte jag att det var en väldigt bra bok. Jag fängslades av det kortaliv denna Rebecka hade fått leva och jag hungrade efter mer information.

Det är uppenbart att den gamla döende mannen känder skuld för hemska sätt som Rebeckas liv slutade på. Marcie (kallas Bird av sin farfar) som lever sitt eget liv med både man och barn, och har ingen kontakt med sin släktingar, får en dag ett samtal om att Jack (farfaden) är svårt sjuk och nära döden. Hon reser då tillbaka till sin hemstad för att ta ett sista farväl men fastnar då i det nät av lögner och dramatik som hon en gång lämnade.

Även hon, precis som jag, vill veta mer om den där kvinnan som ständigt hemsökter Jack. Så hon beslutar sig för att ta reda på anledningen till hans dåliga samvete vilket leder till att en del lögner avslöjas, några bildas och uppfattningar ändras.

Jag tycker att detta var en bok som fångade mitt intresse och jag som tycker att det kan vara lite jobbigt med alla dessa kärlekshistorier tyckte att det var skönt att det inte var just det som stod i centrum. Jag ger Bilden av Rebecka 4/5.