Boktjuven


Skrevs av Markus Zusak 2005, 582 sidor. Original titel The Book Thief.

DET ENDA SOM ÄR VÄRRE ÄN EN POJKE SOM INTE GILLAR EN
En pojke som gillar en.

Underbar, underbar, underbar!!! Efter att ha läst de första sidorna var jag helt fast.

Boktjuven är en historia om en ung flicka i ett oroligt natzityskland. Under Lisels resa till sitt fosterhem kan hon varken läsa eller skriva, men när boken ligger där i snön tar hon ändå upp den. Det visar sig vara början på en lysande karriär.

Karaktärerna är så olika men jag tror minsan att jag gick och kärade ner mig i alla. Allt från Pfiffikus och Frau Holtzapfel till Rudy och Max, ja till och med Döden. Det finns så mycket sorg i deras liv men på något sätt tar de farm det positiva i olika händelser. Det kan vara att springa svartmålad som Jesse Owens eller att göraen vana av att spota på en dörr.

Jag tror att den här boken skulle vara ett optimalt altenativ till, till exempel Anne Franks dagbok (som jag personligen tyckte var fruktansvärt seg och det slutade med att jag hoppade över ex-antal sidor) när man läser om andra världskriget i skolan.

Det här är en av de absolut bästa böcker jag någonsin läst. Finns ingen tvekan här, 5/5.

Dear JohnSkrevs av Nicholas Sparks 2006, 338 sidor.

Jag absolut älskade den här boken!!! Den är fylld med både glädje och sorg, vilket gör att hela historien och alla karaktärer känns så verkliga.

Vi får följa John Tyree och hur hans liv under 6 år förändras. När han var ung var han lite av en buse. Han gjorde många saker han inte borde, så som att bråka på stan och behandlade sin pappa respektlöst. Han halkar in hos armen av en ren slump men det visar sig att han är som klippt och skuren för det.

När han en dag träffar Savannah, en underbar tjej som sprudlar av energi, när han är på permission hos sin pappa leker livet och det finns ingenting som kan stoppa honom. Tills 11 september inträffar.

John som skulle sluta hos armen i december det året för att vara med Savannah känner sig pliktskylldig att han ska ta förlängning och skydda sitt land. Det är dock ett beslut som är smärtsamt för Savannah och det tär på deras förhållanden.

Allt som allt är det här en bok om hur livet ändras av så väl små som stora händelser, och det är en av anldeningarna till att tycker så mycket om den. En annan är den att det inte är en typisk tjejbok eller typiskt någonting. Det är en bok som både tar upp de bra och dåliga sidorna som livet har att ge. Dear John får toppbetyg av mig 5/5.

Att läsa

Jag har en förmåga att samla på mig en del böcker. Jag tänker att "den där ska jag läsa sen" men sen blir det en hel del böcker som jag ska läsa sen och det hela slutar med att jag ger mig själv köpförbud.

Just nu är det på gång att bli ett sådant igen, men jag ska bara gå och kolla om det finns några bra rester kvar från rean som var. De brukar ju sätta ner det till halva priset så att de blir av med det. Sa jag ska bara göra det sen lovar jag att inte ska köpa någonting mer förän jag har läst åtminstonde hälften av dem.Adams, Jane - Bilden av Rebecka
Brontë, Emily - Wuthering heights
Collins, Jackie - Hollywood fruar
Collins, Jackie - Hollywood män
Davis, Stephen - Welcom to the jungel, legenden om Guns n Roses
Dickensen, Charles - Oliwer Twist
Kinsella, Sophie - En shopaholic får en syster
Lewis, Norman - Maffia
Lutteman, Markus- El Choco
Marklund, Liza - Livstid
Miller, Stephen - Dollt Parton, en smart blondin
Moberg, Vilhelm - Utvandrarna
Moberg, Vilhelm - Invandrarna
Moberg, Vilhelm - Nybyggarna
Moberg, Vilhelm - Sista brevet till Sverige
Nadelsom, Reggie - Fresh kills
Picolt, Jodi - Den tionde kretsen
Pleijel, Agneta - Syster och bror
Roberts, Gregory David - Shantaram
Shan, Darren - Vampyrens medhjälpare
Shelley, Mary - Frankenstein
Snicket, Lemony - Den bedrövliga byn
Snicket, Lemony - Det hotfulla hospitalet
Snicket, Lemony - Det tvetydliga tivolit
Snicket, Lemony - Den slippriga sluttningen
Snicket, Lemony - Den gruvliga grottan
Snicket, Lemony - Den fördröjda finalen
Snicket, Lemony - Slutet
Stroker, Bram - Dracula
Tolkien, J.R.R. - Sagan om de två tornen
Tolkien, J.R.R. - Sagan om konungens återkomst
Uppdraget singel
Whiting, Charles - Hitlers krigare
Yarbo, Chelsea Quinn - Transylvania
Zukas, Markus - Boktjuven