Leva med döden


Skriven av Caroline Larsson 2007, 93 sidor.

Det här är en bok (eller snarare en novell) som jag fick i samband med att jag gjorde Riskettan för körkortet.

Heja Caroline!! Hon skrev den här bertättelsen som ett projektarbete (i skolan antar jag) och det märks att hon verkligen kämpat med att få ihop den till ett troverklig historia genom att prata med människor som befunnit sig i liknande situationer.

Leva med döden handlar alltså om Lina som körde bil medan hon var alkoholpåverkad och råkade köra på en ung tjej. Den unga tjejen avlider på plats och vi får följa både hennes och Linas familj en tid framåt.

Jag förstår varför Trafikverket har tagit med denna historia i deras utbildningsmaterial för det var intressant att få läsa och sätta sig in i den.

Jag upprepar Heja Caroline!! 4/5

Cirkeln


Skriven av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren 2011, 516 sidor.

Jag var inte helt imponerad av den nya svenska fantasy boken men den var helt klart okej. Det är dock väldigt roliga att ett par svenskar försöker sig på dena genren och med tanke på att detta är första delen av en triologi så hoppas jag inerligt att det blir bättre. För boken var lätt läst och det var lätt att förstå hisorian men det fanns inget som jag riktigt fastnade för.

Cirkeln handlar om sex tjejer som alla går i ettan på gymnasiet och bor i Engelsfors men det är också det enda de egentligen har gemensamt. En natt då fullmånen är blodröd blir de alla "kallade" till den gamla dansbanan där de får veta att de är "de utvalda". Att världensöde vilar på deras axlar är ingen lätt sak att få reda på. I början är det bara Rebecka och Minoo som förstår alvaret och jobbar hårt för att lösa uppgiften. Det är inte förrän en av dem blir mördade som de andra blir villiga att hjälpa till.

Själva handlingen är bra, jag bara önskar att de skulle ha gjort den mer intressant och underhållande. Jag skulle vilja få der där suget i magen, något som griper tag i en och gör det hela spännande.

En tumme upp för att Mats och Sara försöker och en tumme håller jag för att de andra delarna ska bli bättre. 3,5/5

Den tionde kretsen

Skriven av Jodi Picoult 2007, 366 sidor. Orginaltitel The Tenth Circle.

Det finns ingen tvekan om saken, Jodi Picoult är enav de bästa författare att skriva berättelser som är så gripande och rörande men ändå håller dem verklighetstrogna. Det jag älskar med henne är att det aldrig finns bara svart och vitt. Det som en gång verkade så självklart blir i en annan synvinkel grådisig. Picoult är en ordkonstnär som kan göra allt det där vardagliga intressant och färgstarkt.

Trixie Stone är en populär och omtyckt fjortonårig tjej. Allting är underbart, hon har förstående föräldrar, en bästavän hon litar till tusen på och är tillsammans med skolnas populäraste idrottskille. tills den dagen Jason gör slut. Hennes liv har inte längre någon mening och hon gör allt för att få tillbaka honom.

Daniel Stone är den ultimata maken och fadern. Han jobbar hemmifrån som serietecknare och tar hand om hushållet samtidigt. Men han har ett mörkt förfluttet, en hemlighet som han gör allt för att bevara.

Laura Stone har på sista tiden blivit mer och mer frånvarande. Efter hennes perfekta uppväxt skutar hon efter det destruktiva och attraheras av den djävulska passionen.

När Trixie blir våldtagen rasar världen runt dem. När det kommer ut vad som hänt är det inte många som tror henne. Hon blir utfrysen och mobbad i skolan, inklusive av sin bästavän, och det blir inte bättre när utredningen drar igång. Till slut blir det för mycket för henne och hon rymer till det enda stället man kan försvinna på.

Det här var andra gången jag läste denna bok. Förra gången så tyckte jag att den var bland det bästa som fanns men den här gången blev jag faktiskt inte lika imponerad. Tro inte att jag inte tycker om den men den var inte riktigt lika bra som jag tyckte då.

Jag tror att på grund av att jag hade så höga förväntningar på boken så kunde jag inte riktigt njuta av den fantastiska historen som den faktiskt är. Jag skulle gärna ge den en fullpottare men tyvärr kan jag inte göra det med ett rent samvete. Därför blir det 4,5/5.