Blomsterspråket


Författare: Vanessa Diffenbaugh
Originaltitle: The Language of Flowers
Utgiven: 2011
Betyg: 4,5/5

Denna utgåva
Förlag: Bazar
Utgiven: 2012
Sidor: 372

Det här är ett läsex som jag fick på jobbet. Den finns alltså inte i pocket än utan enbart som inbunden bara så att ni vet.

Blomsterspråket handlar om Victoria, ett föredetta fosterbarn som precis fyllt 18 år och därmed blivit myndig. Vi får se hur hon klarar av sin nyfunna frihet och vad hon gör med den. Som ni kanske förstår så innehåller boken en hel del blommor också. Victoria har, efter att hon ständigt kännt sig oönskad som barn, vuxit in i en roll som bråkmakare och ensamvarg, någonting hon har svårt att komma ur när någon försöker komma nära henne. Det ända hon är bekväm med och som hon förstår är blommor och blomsterspråket. Ett i stort sätt utdött språk vilket minskar chanserna för att få någon respons. Så när hon väl får det blir hon lått chockad.

Historien utspelas växelvis i nu- och dåtid vilket i vissa böcker kan vara förvirrande men det funkar väldigt bra här. Den är även sådär alldeles lagom förutsägbar som även det passar ypperligt för denna historian. Diffenbaugh har lyckets med att skriva en lättläst roman som jag fastnade för direkt i. Det ända som jag har att klaga på och anledningen till att den inte fick en fullpoängaren är att slutet inte riktigt fick det lilla extra jag hade hoppats på. Annars älskade jag den!!

Miss Mary Bennets självständighet


Författare: Colleen McCullough
Originaltitle: The Independence of Miss Mary Bennet
Utgiven: 2008
Betyg: 4/5

Denna utgåva
Förlag: Forum
Utgiven: 2011
Sidor: 342

Man får en ganska sorglig syn på hur Lizzies och Mr Darcys liv blev efter giftemålet. Det är faktiskt ingen av systrarna Bennet förutom Kitty som är särskilt lyckliga. Fast som tur är det bara ett allternativ på hur Jane Austens Stolthet och Fördom fortsätter.Det är en väldigt bra historia med en hel del spänning men jag tror nog ändå att jag föredrar det "lyckliga i alla sina dagar".

Det har gått 20 år sedan alla i familjen Bennet bodde på Longbourn och tiden har inte varit dem nådig. Lizzie har ett olycklig äktenskap och har enbart fått en son som är så feminin att Darcy inte är stolt över honom. Jane har en hel drös med pojkar men är gravid i stort sätt hela tiden vilket tär på hennes sköra kropp. Kitty trivs med att vara en rik änka medan Lydia lever det vilda livet som soldatshustru. Mary är den enda som inte gift sig vilket del vis beror på att hon var den som dömdes ta hand om deras mor efter faderns död. Men när även modern dör är hon äntligen fri att göra vad hon vill pch ingen kan stoppa henne.

Det är där denna historien börjar.

Trots att det inte är så här som jag tänkt att den tidlösa kärlekshistorien forsätter är det här en bok värd att läsa. Men man måste läst Stolthet och Fördom först,.. eller i varje fall sett filmen.

  

Bokbloggsjerka 13-16 april

Denna veckan vill Annika att vi ska:

Pusha för en nordamerikans författare som du gillar.

Den första boken jag läste av Jodi Picoult var Allt för min syster och ända sedan dess har hon varit en av mina favoritförfattare! Jag har läst alla hennes böcker som kommit ut på svenska och jag har älskat dem allihop. Alla har hållit toppklass vilket är en ovanlig företeelse. Den senaste boken av henne som jag läste var Jacobs värld som handlar om en autistisk pojke som blir anklagad för att ha mördar sin privatlärare.

Det är en väldigt gripande bok som rör vid några av de svåraste frågorna man kan ställa, vilket även hennes andra böcker gör. Det är nog därför jag tycker att hon är så bra. Hon vågar skriva om de jobbiga sakerna och tar upp de mest komplicerade sakerna men lämnar dem aldrig mer komplicerade än att läsaren kan få ett grep om det.

Jag har alltid rekommenderat Jodi Picoult och kommer alltid att göra det!


Jodi Picoult har skrivit:
Songs of the Humpback Whale (1992)
Harvesting the Heart (1994)
Picture Perfect (1995)
Mercy (1996)
The Pact (1998)
Keeping Faith (1999)
Plain Truth (2000) Skulden (2001)
Salem Fall (2001)
Perfect Match (2002)
Second Glance (2003)
My Sister's Keeper (2004) Allt för min syster (2005)
Vanishing Acts (2005) Försvinnanden (2006)
The Tenth Circle (2006) Den tionde kretsen (2007)
Nineteen Minutes (2007) Nitton minuter (2008)
Change og Heart (2008)
Handle With Care (2009)
House Rules (2010) Jacobs värld (2011)
Sing You Home (2011)
Over the Moon (2011)
Lone Wolf (mars 2012)
Between the Lines (kommer i juni 2012)