Hungerspelen trilogin: Hungerspelen, Fatta eld och Revolt

Författare: Suzanne Collins
Originaltitle: The Hunger Games, Catching Fire och Mockingjay
Utgiven: 2008, 2009 och 2010
Betyg: 5/5, 5/5 och 5/5
 
Denna utgåva
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 2012
Sidor: 951 (308/627/951)
 
Utmaning: Barnasommar, Bok 15, Bok 16 och Bok 17
 
Oj, oj, oj! Vilka böcker. De lyfter samhällskritik till en ny nivå, framförallt i den sista boken, där de ifrågasätter i stort sätt allt. Det jag gjorde störst intryck på mig (ur det sammanhanget) var hur de var villiga att använda barn och ungdomar för att skydda och styrka sin sak. Och det som är så hemskt är att det inte ligger så långt ifrån verkligheten.
 
Jag är säker på att de flesta har hört något om dessa omtalade böcker (och film) men för de som inte har det så tänkte jag förklara vad de handlar om.
 
Det hela utspelar sig i framtiden, inte en avlängsen framtid men ändå så pass att hela vårt samhälle ska hunnit förändrats. Det ser nämligen ut som så att det finns en huvudstad och sedan 12 distrikt (från början var de 13 men ett blev utrotat vid revolutionen) runt omkring den. I huvudstaden lever invånarna i överflödiglyx medan invånadra i distrikten lever knappt över existensminimum (och det blir värre ju längre ner i distriken man kommer). Med andra ord kan man säga att huvudstaden lever på bekostnad av distrikten. För att hålla alla distrikten i schack så anordnas varje år ett hungerspel där en flicka och en pojke från varje distrikt väljs ut för att delta där endast en deltagare överlever.
 
Katniss Everdeen från distrikt 12 blir utvald att tävla i det 74de hungerspelet. Det ända problemet är att hon inte så gärna följer alla regler och lagar utan går sin egen väg. Det skapar både problem för henne själv men även för regimen.

Kommentera inlägget här :