Den ovälkomne gästen

Författre: Elizabeth Grayson
Originaltitle: A Token of Evil
Första utgåvan: 1974
Betyg: 2/5
 
Denna utgåva
Förlag: Wennerbergs
Översättare: Rolf Ahlgren
Utgiven: 1976
Sidor:156
 
Baksidestext
Den omänskliga varelsen stod mellan Margaret och dörren och kom sedan långsamt gående fram mot henne. Hon kurade ihop sig av skräck. Mannen - varelsen - började tala... livlöst och ihåligt som ekot i en krypta. - Ni har fått mitt ultimatum, Margaret. Följ min herre och mästares uppmaning och ge er åt mig. Annars kommer er mans liv att  vara förverkat...
 

Nej du, den här mysrysaren var inget att ha. Själva historien i sig själv har potential men tyckte inte att framförandet höll. Jag ska inte säga att den var värdelös och om man behöver ett tidfördriv fungerar den alldels utmärkt.
 
Vi förs tillbaka till 1860-talet och det Amerikaska inbördeskriget. Margaret vars man är tillfångatagen av Unionen har tvingats öppna deras hem som värdhus i de svåra tiderna. En natt anländer en mystisk man till värdhuset och begär ett rum. Margaret fattar genast misstycke för mannen men är oförmögen att säga nej till honom. I samband med detta börjar hon även hemsökas av en demon i sina drömmar.
Taggar: Mysrysare, bokrecension;

Den gamle och havet

Författare: Ernest Hemingway
Originaltitle: The Old Man and the Sea
Första utgåva: 1952 (Sverige)
Betyg: 2/5
 
Denna utgåva
Förlag: Albert Bonnier
Översättare: Mårten Edlund
Utgiven: 2007
Sidor: 71
 
Baksidestext
>>Allt hos honom var gammalt utom ögonen och de hade samma färg som havet...<<
 
Santiago är en gammal man som fiskar ensam i en båt utanför Kubas kust. I åttiofyra dagar har han varit ute till havs utan att få fisk. Men på åttiofemte dagen får han på sin krok en svärdfisk lika stor som bbåten och många gånger starkare än han själv. Den gamle kämpar i mer än ett dygn innan han äntligen segrar. Med fisken fastsurrad vid båtens reling kan Santiago börjar den mödosamma hemfärden - och en ny kamp, mot de stim av hajar som villl beröva honom fångsten.
 

Nu är det sjukt tråkigt att jag inte tyckte särskilt mycket om denna klassiker. Har haft den i bokhyllan ett tag nu och tänkte att jag skulle läsa den efter nån snubbe pratade om den på tv (har för mig det var Go´kväll eller något sånt). När han pratade om den tyckte jag att det verkade intresant men det var den inte. Eller jag tyckte inte det i varje fall. Det kan vara så att det beror på att jag inte är intreserad av fiske men jag vet inte, någonting funkade helt enkelt inte.
 
Eftersom det antagligen är helt onödigt att beskriva vad boken handlar om gör jag det superkort. Det handlar om en gammal fiskare som kämpar mot havets makter.
Taggar: Den gamle och havet, Ernest Hemingway, bokrecension;

Jag är med och tävlar om Anna Granströms debutroman Halva min måne

 
Faller inte ni också helt pladask för detta omslaget?! När jag sedan såg att man kunde tävla om att få ett exemplar blev jag överlycklig. Tävlingen är annornad av Hemma hos Kikan och pågår till den 31 oktober. Så om ni blir lika förälskade som jag passa på att titta in hos Kikan och var med.
Taggar: Halva min måne, Tävling;