Fanny och Alexander

Författare: Ingmar Bergman
Utgiven: 1982
Utläst: 130617
Betyg: 3,5/5
 
Denna utgåva
Förlag: Norstedts
Utgiven: 2007
ISBN: 978-91-1-301799-0
Sidor: 263
 
Baksidestext
Ingmar Bergmans sista långfilm Fanny och Alexander blev han mest älskade. Berättelsen om den välbärgade familjen Ekdahls öden i början av förra seklet, deras dundrande kalas och plötsliga tragedier, har blivit en svensk klassiker på samma sätt som Hjalmar Bergmans Markurells i Wadköping och Birger Sjöbergs Kvartetten som sprängdes.
I centrum står tioåriga Alexander, som lånat en del drag av författaren och regissören själv. Alexander lever sitt eget drömska liv till katastrofen en dag drabbar honom och hans familj. Fadern rycks plötsligt bort, och modern gifter om sig med deen sadistiske biskop Vergérus. Så öppnas dörren till ett fryskallt helvete för Alexander, hans mor och systrar.
Ingmar Bergmans manuskript låter sig läsas som en roman, en dialogberättelse på prosa, där även den som sett filmen både två, tre och fyra gången kan hitta nya ingångar och insikter. Inte minst i Ingmar Bergmans träffsäkra beskrivning av familjen Ekdahls historia, inebördes relationer och miljöer. Boken Fanny och Alexander är ett eget verk vid sidan av filmen, och lika smittande i sin berättarglädje.
 
Projekt: Hyllvärmare
 

Jag har inte sett filmen, så för mig går det inte att jämföra de båda.  Men enligt far min så är filmen ganska seg, vilket även boken var i prologen men så fort dialogerna började så tyckte jag att segheten försvann och man flög nästan fram på sidorna.
 
Jag gillade historien om lille Alexander men störde mig på att han pratade i tredje person om sig själv och att biskopen var ett sånt svin. Men om biskopen inte varit det hade historien ej blivit de samma.
Taggar: Fanny och Alexander, Ingmar Bergman, Manuskript;

Sagan om de två tornen

Författare: J.R.R. Tolkien
Originaltitle: The Two Towers
Utgiven: 1954
Utläst: 130612
Betyg: 4/5
 
Denna utgåva
Förlag: AWE/Gebers
Översättare: Åke Ohlmarks
ISBN: 978-91-20-07130-2
Utgiven: 1991
Sidor: 407
 
Baksidestext
Den lille hoben Frodo och hans följeslagare är på väg mot Mordor för att förgöra den ödesdigra ringen som kan förvandla gott till ont. På äventyrliga stigar når de allt längre in i Skuggornas rike och möter både vänner och fiender. Samtidigt rustar den onde trollkarlen Sauron till krig. Hans armé av orcher, vålnader och monster är redan på marsch medan de vita trollkarlarna, de stjärnsjungande alverna och de godmodiga hoberna samlar sig till förtvivlat motstånd.
 
Projekt: Hyllvärmare
 

Jag tycker verkligen om dessa böcker och jag vill bara sträckläsa dem, men på grund av att den är skriven på ett lite segare och väldigt detaljerade sätt så glider ögonlocken ner hur mycket jag än kämpar för att hålla dem oppe. Jag hoppas att ingen blir avskräckt att ta sig an och läsa böckerna för de är fantastiska, ett litet stycke kultur inbundet. 
 
Jag tror knappas att jag behöver berätta vad boken handlar om, antar att de flesta redan har ett hum om det.
 
 

Nyckeln till ljuset

Författare: Nora Roberts
Originaltitle: Key of Light
Utgiven: 2003
Utläst: 130530
Betyg: 2/5
 
Denna utgåva
Förlag Albert Bonnier
Översättare: Gunilla Holm
ISNB: 987-91-0-011052-9
Utgiven: 2006
Sidor: 336
 
Baksidestext
Hennes bil arbetade sug uppför den smala vägen som skar genom den täta, mörka skogen. Hon hade alltid tänkt på de här kullarna och skogarna som ett slags törnrosahäck som omgav hennes vackra del. Men just nu kändes allt långt ifrån fridfullt.
 
Galleristen Malory Prices liv förändradas drastiskt då hon får en inbjudan till ett cocktailparty i det magnifika huset på höjden strax utanför stan. Trots att hon aldrig träffat ägarna bestämmer hon sig för att tacka ja. Hon upptäcker att hon är en av endast tre gäster - alla unga kvinnor vars liv just genomgått en frändring. Deras mystiska värdar talar om legender från svunna tider och ger de unga kvinnorna ett förslag: Om de under en viss tid lyckas finna de tre nycklar som enligt legenden häller tre prinsessor fågna i djup sömn, kommer de att bli rikt belönade. Malory är den som ska finna den första nyckeln. Tilsammans med sina nyfunna väninnor Zoe och Dana kastar sig den vanligtvis så kontrollerade Malory ut i en helt ny värld, fylld av äventyr, spänning och romantik.
 
Projekt: Hyllvärmare
 

Själva grund historien tyckte jag var riktigt bra och det fanns storta möjligheter till att boken kunde bli kanon, men tyvärr så irriterade jag mig på nästan allt runt omkring. Jag gillade det mystiska och magiska, de gamla legenderana som kommr till liv. Och jag hade hoppats att det runt om hade knutit an till det mer men det blev alldeles för mycket onödigt och rörigt strunt.
 
Malory är den enda bland sina vänner som fått en inbjudan till Warriors Peak, vilket gör att hon inte är så säker på om hon bör gå. Men då det är en chans att rädda hennes jobb bestämmer hon sig för att gå ändå. När hon kommer dit upptäcker hon att gästerna inte ens är en handfull personer och att värdarna har e uppgift åt dem. En uppgift som kommer förändra deras liv, men blir det till det bättre eller sämre...