Baskervilles hund

Författare: Arthur Conan Doyle
Originaltitle: The Hound of the Baskervilles
Utgiven: 1902
Serie: Sherlock Holmes #3 eller 5?
Genre: Deckare
Utläst: 140125
Betyg: 4/5
 
Denna utgåva
Förlag: Novapress
Översättare: Charlotte Hjukström
Tryckt: 2012
Bindning: Pocket
ISBN: 978-91-7137-013-6
Sidor: 221
 
Baksidestext
Baskervilles hund - av många deckarkännare kallad "the greatest detective story ever told" - är en ohyggligt spännande och kuslig mordhistoria. När slottsherren Sir Charles Baskerville hittas död på sina ägor får en gammal legend om en spökhund som förföljer släkten Baskerville nytt liv. Sherlock Holmes kopplas in på fallet.
 
Första meningen
Mr Sherlock Holmes, som oftast brukar stiga upp mycket sent, förutom vid de inte alltför sällsynt tillfällen då han var uppe hela natten, satt vid frukostbordet.
 

Jag fastnade verkligen för både den engelska och den amerikanska serien om Sherlock Holms Så att jag grabbade denna boken direkt när jag såg att den var med på vår mellandagsrea på jobbet ärkanske inte så konstigt.
 
Och man kan väl säga att det var på tiden att jag läste en av böckerna om den fantastiska Sherlock Holmes. Men jag blev inte så impad av den som jag trodde att jag skulle bli. Visst jag är inte över förtjust i deckare, men jag tror att anledningen till att jag blev lite besviken var att i en stor del av boken är inte Sherlock rent fysiskt närvarande, vilket kändes lite snopet  eftersom det är en Sherlock Holmes-deckare. 

Jellicoe Road

Författare: Melina Marchetta
Originaltitle: On the Jellicoe Road
Utgiven: 2006
Genre: Barn/Ungdom
Utläst: 140119
Betyg: 5/5
 
Denna utgåva
Förlag: X Publishing
Överrsättare: Katarina Kuick
Tryckt: 2013
Bindning: Pocket
ISBN: 978-91-85763-36-8
Sidor: 351
 
Baksidestext
Som elvaåring övergavs Taylor på 7-Eleven av sin mamma. Många år senare hinner historien ikapp henne. Samtidigt väcks gamla konflikter till liv på Jellicoe Road internatskola, där ännu en i Taylors närhet försvinner och någon återvänder.
Jellicoe Road är en likaa vacker som skakande skildring av två generationers vänskapsband, mörka hemligheter och hjärtslitande tragedier. Ett finmaskigt nät som spänner över tid rum. Parallellt med allt Taylor tvingas konfrontera med sitt livs största utmaningar, viar sig ett manuskript innehålla nyckeln till det förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Ärderas öden på något sätt sammanflätade med Taylors?
 
Första meningen
Det tog min pappa hundratrettiotvå minuter att dö.
 

Ojojoj, vilken bok! Var ska jag börja? Det är något som dra in en i historien och som vägrar att släppa taget. Jag började läsa boken när jag hade skrivit klart tentan i fredags, medan jag väntade på att att min skjuts skulle bli klar, och plötsligt hade jag redan läst över 100 sidor. 
 
Den här boken kändes unik, det var inte en av de dussin-böcker man kan komma över där man vet exakt vad som ska hända. Visst var vissa saker förutsägbara men själva historien i sig var helt ny för mig.
 
Förövrigt så är ju omslaget helt underbart!

Winnie the Pooh

Författare: A. A. Milne
Utgiven 1926
Genre: Barn/Ungdom
Utläst: 140116
Betyg: 3,5/5
 
Denna utgåva
Förlag: Egmont
Tryckt: 2004
Bindning: Häftad
ISBN: 978-1-4052-1116-1
Sidor: 146
 
Baksidestext
'Your the Best Bear in All the World,' said Christopher Robin. 'Am I?' said Pooh hopefully.
Meet the world's favourit bear in this delightful collection, in which Pooh gets into a tight place, nearly catches a woozle, and discovers the wrong sort of honey - amongst other things!
 
Första meningen
If you happen to have read another book about Christopher Robin, you may remember that he once had a swan (or the swan had Christopher Robin, I dont know which), an dthat he used to call this swan Pooh.
 

Detta var ännu en tentapresent, bara det att jag inte läste den direkt när jag fick reda på resultatet utan väntade lite. Men nu då jag ska skriva en ny tenta idag så tänkte jag att det är bäst att läsa den senaste tentapresenten innan det.
 
Och den är ju så gullig denna lilla bok. Alla klassiska historier om den dumma gammla björnen vi alla älskar. Men jag som har Tiger som favorit tyckte att det var lite tråkigt att han inte var med överhuvudtaget. Därför var jag bara tvungen att ha med min gamla trotjänare med på bilden för att väga upp det.