November 2014

November
58. Märkta för livet – Emelie Schepp
59. Blod & stjärnstoft – Laini Taylor
60. Punk i Peking – Philip Lalander och Jonas Qvarsebo
61. Will Grayson, Will Grayson – John Green och David Levithan
62. Besatt – Anne Cassidy

 

Ålder

Äldsta: Besatt, 2009

Yngsta: Punk i Peking, 2014

 

Betyg

Bästa: Will Grayson, Will Grayson

Sämsta: Punk i Peking

 

Format

Inbundna: 2

Pocket: -

Noveller: -

Övrigt: 3

Antal sidor: 1580

 

Språk

Svenska: 4

Engelska: 1

Original språket: 3

 

Genre

Skön: -

Deckare: 1

Memoarer/Biografier: -

Barn/Ungdom: 3

Fakta: 1

 

Författare

Män: 2

Kvinnor: 3

Män och kvinnor: -

Länder: 3, Sverige, USA och England

Besatt

Författare: Anne Cassidy

Originaltitle: Just Jealous
Utgiven: 2009
Serie: -
Genre: Barn/Ungdom
Utläst: 141121
Betyg: 2/5

Denna utgåva
Förlag: Rabén & Sjögren
Översättare: Ylva Kempe
Tryckt: 2010
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-29-67252-7
Sidor: 283

Baksidestext
Sextonåria Elly har länge varit kär i grannkillen Carl. När han blir tillsammans med den nya, snygga tjejen i skolan slås Ellys värld i spillror. Hon började manipulera och inteigera för att få tillbaka Carl. Hon till och med hånglar med andra killar för att visa hur oberörd hon är. Men under ytan bubblar svartsjukan. Elly gör allt - det bara måste ta slut. Men en dag går hon för långt...

Första meningen
Elise tänkte att det var som om hon inte var där.

 


Jag kan inte påstå att jag blev särskilt imponerad av denna bok. Jag var hela tiden irriterad på någon (ofta flera) av karaktärerna, och inte på ett bra sätt som visar att man är engagerad utan på ett hur-korkade-är de-sätt då de hade egenskaper som jag inte uppskattar.

 

Historien i sig var bra men lite överdriven, vilket gjorde att jag hade svårt att ta till mig den stundvis. Det var även lite rörigtg här och där, och en del lösa trådar som inte hade någon funktion. Jag tycker inte heller att den var så spännande, vilket kanske berodde på att jag som sagt inte fick någon direkt känsla för boken. 

Will Grayson, Will Grayson

Författare: John Green
Originaltitle: -
Utgiven: 2010
Serie: -
Genre: Barn/Ungdom
Utläst: 141118
Betyg: 4/5

Denna utgåva
Förlag: Penguin
Översättare: -
Tryckt: 2013
Bindning: Storpocket
ISBN: 978-0-141-34611-3
Sidor: 308

Baksidestext
One cold night, in a most unlikely corner of Chicago, two strangers cross paths. Two teens with the same ame, running in two very different circles, suddenly find their lives going in new and unexpected directions, culminating in heroic turns-of-heart and the most epic musical ever to grace the high-school stage.

Första meningen
When I was little, my dad used to tell me, "Will, you can pick your friends, and you can pick your nose, but you can´t pick your friend´s nose."

 


Först så tyckte jag att boken var väldigt rörig och det tog ett tag innan jag kom in i historien. Det var först i femte eller sjätte kapitlet som jag började förstå och känna för de både Will Grayson (man får följa deras liv och tankar i vartannat kapitel, har för mig att författarna "är" en Will Grayson var). Efter det, och framför allt efter att de möts så bara rann tiden och sidorna i väg. De sista sidorna blev dock lite röriga igen och jag önskar att det hade utspelat sig, eller berättats, på ett annat sätt.

 

Denna boken handlar väldigt mycket om att det är okej att vara den man är. Att man inte ska behöva skämas eller gömma sig själv. Och att det är okej att må dåligt ibland. Men också att man även måste se utanför sig själv och tänka på de som bryr sig om en. Att man måste visa sin uppskattning till att de finns där för en, även när jag kanske inte känner riktigt så.

 

Med andra ord så är det en historia om hur fel det kan bli om man inte uttrycker sina känslor och hur det kan bli när man uttrycker sig fel.