Ture Sventon i varuhuset

Författare: Åke Holmberg

Originaltitle: -
Utgiven: 1968
Serie: Ture Sventon #4
Genre: Barn/Ungdom
Utläst: 150127
Betyg: 4/5

Denna utgåva
Förlag: Rabén & Sjögren
Översättare: -
Tryckt: 2013
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-29-68675-3
Sidor: 122

Baksidestext
Den världsberömde professor Nickels senaste uppfinninf P3X är en vätska som tar bort all lukt - den värsta odör såväl som den finaste vällukt. Nu har vätskan försvunnit. Inte bra. Med en flaskan P3X i handen kan vilken bov som helst gå fri från vilka blodhundar som helst...

Kanske förklara detta varför Citys vakthund int ekan få upp minsta spår efter den mystiske gråklädde man som nattetid vistas i varuhuset?

 

Sveriges (kanske hela världens) skickligaste privatdetektiv Ture Sventon åtar sig fallet. Givetvis löser han det med sedvanlig skicklighet.Första meningen
Det stora varuhuset sov.

Serie
1. Ture Sventon privatdetektiv (ej skrivit om på bloggen)
2. Ture Sventon i öknen
3. Ture Sventon i London
4. Ture Sventon i varuhuset
5. Ture Sventon i Stockholm

 


Jag älskar dessa böckerna. Bara Ture Sventon i sig är ju superhärliga, men Sven Hemmels illustrationer höjer läsupplevelsen ytterligare ett snäpp. Tidigare har jag bara läst de två första böckerna om T. Sventon, och det är ju samma historier som blev filmatiserade som julkalender, så jag visste ju redan hela handlingen på dem. Så därför tyckte jag att det var lite extra kul nu när det faktiskt var en helt ny historia för mig.

The Girl who was Supposed to Die

Författare: April Henry
Originaltitle: -
Utgiven: 2013
Serie: -
Genre: Barn/Ungdom
Utläst: 150126
Betyg: 3/5

Denna utgåva
Förlag: Walker
Översättare: -
Tryckt: 2014
Bindning: Storpocket
ISBN: 978-1-4063-5010-4
Sidor: 208

Baksidestext
She wakes up on a rough wooden floor with blood in her mouth. Her figers burn; some of her nails are missing. She dosen't know who or where she is, or why. And there are two men arguing over whether or not to kill her.

Första meningen
I wake up.

 


Jag föll för omslaget på denna boken. Tyvärr höll inte boken det som omslaget lovade. Jag ska inte klanka ner på boken allt för mycket för jag visste att det var en chansning. Jag är ju inte så överförtjust i deckare överlag, men jag tyckte verkligen om framsidan så jag hoppades på att denna ändå skulle falla mig i smaken.

 

Och den var helt okej. Väldigt lättläst och med ett högt tempo. Men trots det så tog det ganska lång tid för mig att läsa den. När jag väl läste ur den så gick det snabbt men det var ingenting som direkt lockade mig till att plocka upp den. Förutom att bli klar med den så att jag kunde börja läsa en annan bok.

Paper Towns

Författare: John Green
Originaltitle: -
Utgiven: 2008
Serie: -
Genre: Barn/Ungdom
Utläst: 140120
Betyg: 4,5/5

Denna utgåva
Förlag: Bloomsbury
Översättare: -
Tryckt: 2013
Bindning: Storpocket
ISBN: 978-1-4088-4818-0
Sidor: 305

Baksidestext
The thing about Margo Ruth Spiegelman is that really all I colud ever do was let her talk, and then when she stopped talking encourage her to go on, due to the facts that 1. I was incontestably in love with her, and 2. she was absolutely unprecedented in every way, and 3. she never really asked me any questions...

Quentin Jacobson has always loved Margo from afar. So when she climbs through his window to summon him on an all-night road trip of revenge he cannot help but follow. But the next morning, Q turns up at school and Margo doesn't. She's left clues to her disappearance, like a trail of breadcrumbs for Q to follow.

And everything leads to one unavoidable question: Who is the real Margo?


Första meningen
The way I figure it, everyone gets a miracle.

 


Jag kan förstå att inte alla tycker om John Green. Han har ett speciellt sätt att skriva på och alla hans böcker, även om de har helt olika handlingar, påminner därför om varandra. Men jag älskar honom. Hans sätt att skriva tilltalar mig på så många nivåer. Det är så mycket humor, även i de mer allvarliga delarna, och det är fullt med tankenötter samtidigt som texten är ganska rakt på. Och sedan är det något som får både tiden och sidorna att bara rinna iväg.

 

Med andra ord så är jag lite ledsen att jag nu läst alla hans böcker. Eller jag har ju Let it Snow kvar men det utspelar sig under julen så hade egentligen tänkt vänta med den till nästa jul men jag kanske inte kan hålla mig. Och vädret passar ju i varje fall.

 

I denna boken så tyckte jag att den första delen, den där Q och Margo göra alla galna upptåg, var den bästa. Jag tyckte om att se hur Q pressade sig själv för att imponera på Margo. Och hur det sedan utvecklades i resten av boken till att han gjorde det för att hitta henne. Margo och denna händelse får även Q att börja fundera mer på livet i allmänhet och vad som är viktigt i det.

Taggar: John Green;