Oktober 2015

Oktober
75. Rivaler – Anna Godbersen
76. Pojken i randig pyjamas – John Boyne
77. Som stjärnor i natten – Jennifer Niven
78. Tisdagarna med Morrie – Mitch Albom
79. Liv och död – Stephenie Meyer

 

Ålder

Äldsta: Tisdagarna med Morrie, 1997

Yngsta:  Som stjärnor i natten och Liv och död, 2015

 

Betyg

Bästa: Som stjärnor i natten och Tisdagarna med Morrie

Sämsta:Rivaler, Pojken i randig pyjamas och Liv och död

 

Format

Inbundna: 1

Pocket: 2

Övrigt: 1

Antal sidor: 1620

Hyllvärmare: 1

 

Språk

Svenska: 5

Engelska: -

Original språket: -

 

Genre

Skön: -

Deckare: -

Memoarer/Biografier: 1

Barn/Ungdom: 4

Fakta: -

 

Serie

Första: -

Mellan: 1

Sista: -

Extra bok: 1

Ej serie: 3

 

Författare

Män: 2

Kvinnor: 3

Män och kvinnor: -

Länder: USA och Irland

 

Tisdagarna med Morrie

 
Författare: Mitch Albom
Originaltitle: Tuesdays with Morrie
Utgiven: 1997
Serie: -
Genre: Memoar/Biografi
Utläst: 151014
Betyg: 4/5

Denna utgåva
Förlag: Månpocket
Översättare: Kerstin Hallén
Tryckt: 2014
Bindning: Pocket
ISBN: 978-91-7643-666-0
Sidor: 183

Baksidestext
Morrie Schwartz var Mitch Alboms favoritprofessor, hans mentor och vän. På examensdagen lovar Mitch att hålla kontakten men det dröjer tjugo år innan han hör av sig. Av en händelse får han se sin gamle sociologiprofessor på teve; Morrie har drabbats av en nervsjukdom som långsamt förlamar hand kropp men inte hans lust att leva ända till slutet. Mitch beslutar sig för att besöka Morrie varje tisdag – precis som under studieåren. De samtalar om kärlek, äktenskap, känslor, förlåtelse, saknad och död. Deras pånyttfödda vänskap blir till en sista föreläsning fylld av visdom och erfarenhet, en lektion i konsten att leva.

Första meningen
Den sista kursen i min gamle professors liv ägde rum en gång i veckan i hans hem, vid fönstret i arbetsrummet där han kunde titta på en liten hibiskus som fällde sina skära kronblad.
 

Det här är en bok som jag gett bort i present men inte själv läst. Så det är ju skönt att nu vet att jag inte behöver skämmas över mina gåvor utan att den faktiskt är riktigt bra. När jag läste den så förstod man direkt att det var en sann historia, något som inte är uppebart när det står på fiction-hyllan i vår butik (fråga mig inte varför).
 
Boken är väldigt fin och stillsam, trots att den är väldigt kort så tar den tid. På ett bra sätt. Det handlar om två män, en frisk och en döende, som pratar med varandra om livet, döden och allt däremellan, så det är klart att den inte särskilt snabb i svängarna. Utan den krävde lite mer eftertanke och reflektion.
 
En perfekt bok att bryta av med mellan alla dussindeckare eller chick liten när man är sugen på lite mer substans.

Som stjärnor i natten

 

Författare: Jennifer Niven
Originaltitle: All the Bright Places
Utgiven: 2015
Serie: -
Genre: Barn/Ungdom
Utläst: 151012
Betyg: 4/5

Denna utgåva
Förlag: Lilla Pirat
Översättare: Ylva Stålmarck
Tryckt: 2015
Bindning: Häftad
ISBN: 978-91-87707-13-1
Sidor: 385

Baksidestext
Alla tror att populära Violet Markey räddar skolans ”freak”, Theodore Finch, den där dagen uppe i klocktornet, men sanningen är egentligen en annan. Ända sedan hennes systers död har Violets liv varit skevt. När hon lär känna Finch öppnas dörren till något nytt. En tillvaro som rymmer den djupaste sorgen och den största kärleken. Men samtidigt som Violets värld växer, börjar Finchs värld krympa.

Första meningen
Är det här en bra dag att dö på?

 


Jag tyckte att det var en ganska annorlunda berättelse och huvudsakligen gillade jag den. Den kändes ny och fräsch, inte som att Niven hade kopierat någon annan. Man får läsa ur både Violet och Finch perspektiv, jag tyckte det var mest intressant att läsa ur Finchs. Men jag tyckte dock inte särskilt mycket om slutet (kan finnas en koppling där), då jag tyckte att det blev lite segt.

 

Men jag tycket definitivt att det är en läsvärd bok. Som jag sa så anser jag att det inte en dussin bok, och den tar upp ett ämne som inte jag sett så ofta på ungdomshyllan. Jag vill inte säga alltför mycket om det men det handlar om psykisk ohälsa.