Januari 2016

Januari
1. The one and only Ivan – Katherine Applegate
2. Foxfire – Joyce Carol Oates
3. Skärseld – Nick Tosches
4. Egenmäktigt förfarande – Lena Andersson
5. Läsarna i Broken Wheel rekommenderar – Katarina Bivald
6. Leaving Time – Jodi Picoult
7. Hur du krossar en drakes hjärta – Cressida Cowell

 

Ålder

Äldsta: Skärseld, 1982

Yngsta:  Leaving Time, 2014

 

Betyg

Bästa: Leaving Time

Sämsta: Foxfire

 

Format

Inbundna: 3

Pocket: 1

Övrigt: 3

Antal sidor: 2314

Hyllvärmare: 7

 

Språk

Svenska: 5

Engelska: 2

Original språket: 4

 

Genre

Skön: 3

Deckare: -

Memoarer/Biografier: 1

Barn/Ungdom: 3

Fakta: -

 

Serie

Första: 1

Mellan: 1

Sista: -
Extra bok: -

Ej serie: 5

 

Författare

Män: 1

Kvinnor: 6

Män och kvinnor: -

Länder: 3, USA, Sverige och England

 

Leaving Time

 
Leaving Time
Författare: Jodi Picoult
Originaltitle: -
Utgiven: 2014
Serie: -
Genre: Skön
Utläst: 160130
Betyg: 4/5

Denna utgåva
Förlag: Hodder
Översättare: -
Tryckt: 2015
Bindning: Storpocket
ISBN: 9781444778168
Sidor: 476

Baksidestext
Jenna Metcalf was whit her mother the night she disappeared, but she rememberd nothing.
In the wake of those tragic events, she has lost not one parent, but two: her father is in an asylum, and now she lives with her grandmother – who finds it too painful to talk about what happened. Ten years on, Jenna is the only one who still seems to care. And she is determined to seek the truth, no matter how shocking and life-changing it might be…

Första meningen
Some people used to belive that there was an elephant graveyard – a place that sick and old elephants would travel to to die.
 

Jodi Picoult är en av mina absoluta favorit författare. Jag vet aldrig hur hennes böcker ska sluta, jag kan gissa och tro hur mycket som helst men varje gång kommer något som jag inte var beredd på som förändrar allt. Tidigare har jag bara läst de böcker av henne som blivit översatta till svenska, så detta var lite av en ny upplevelse för mig.
 
Men jag tycker att det gick bra att läsa på engelska. Picoult använder sig inte av något särskilt svårt språk, självklart så är det vissa ord som jag inte visste vad de betyder men förstod sammanhanget ändå så behövde inte ha ett lexikon bredvid mig under läsningen.
 
Som vanligt så utspelar sig Picoult historier runt ett eller flera brott. Denna gången så är det en kvinna som trampad till döds av en elefant och en kvinna som samma natt försvinner utan ett spår. Den döda kvinnan är Nevvie, som var anställd av Jennas föräldrar, och den förvunna kvinnan är Jennas mamma. Under berättelsen gång får vi se vad som gick fel under utredningen och varför det fortfarande hemsöker Virgil, mannen som var ansvarig för den.

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar

 
Läsarna i Broken Wheel rekommenderar
Författare: Katarina Bivald
Originaltitle: -
Utgiven: 2013
Serie: -
Genre: Skön
Utläst: 160121
Betyg: 3/5

Denna utgåva
Förlag: Forum
Översättare: -
Tryckt: 2013
Bindning: Inbunden
ISBN: 9789137140469
Sidor: 396

Baksidestext
Allting började med en brevväxling mellan två helt olika kvinnor. Tjugoåttaåriga Sara Lindqvist från Haninge och sextiofemåriga Amy Harris från Broken Wheel i Iowa. Efter två års utbyte av böcker, brev och tankar om både litteratur och livet bestämmer sig Sara för att hälsa på Amy. Men när hon kommer dit är Amy död.
Sara står ensam i en liten stad mitt ute i ingenstans. Som tur är finns det förstås alla de människor som Amy har skrivit om. Och de excentriska invånarna i Broken Wheel har inget annat val än att ta hand om den förvirrade turisten. Sara blir kvar och för första gången i sitt liv får han verkliga vänner – inte bara mr Darcy och Bridget Jones – och de hjälper henne att starta en bokhandel med Amys alla böcker.
Både Sara och staden lever upp, nya och oväntade kärlekspar bildas och ingen vågar tänka på att hon snart måste åka hem. När hennes visum är på väg att gå ut får Saras nyfunna vänner en alldeles galen, underbar idé…

Första meningen
Kära Sara,
 


Det här är en riktig lite feelgood roman. En mysig berättelse som en kvinna som föredrar böcker framför människor (har nog en tendens att hålla med där) som ger sig ut på sitt livs första äventyr, som även det går i böckernas tecken. Det finns väl egentligen ingen tvekan om att jag tyckte om den, skulle jag kunna tycka något annat.
 
Det enda som jag tyckte blev lite för mycket var att en del kärlekspar kändes lite för otroliga, och att det blev så många på slutet. Det är framförallt ett, eller det är ett, som jag tänker på (jag ska inte säga vilket) som kändes alldeles för osannolikt. Om några komponenter hade varit lite annorlunda så hade jag inte haft så myckt emot det men som det var nu tycker jag att det borde utspelat sig på ett annat sätt. Blev det rörigt nu, ja lite. Så jag släpper det nu.
 
Summa summarum så är detta en bok som handlar mycket om böcker men lite mer om relationer och vad människor gör för att antingen hamna i en eller för att slippa det.