Juli 2016

Juli
49. 1984 – George Orwell
50. Dans för en död prinsessa – Lo Kahn
51. Om jag var din tjej – Meredith Russo
52. Den utstötte – Michelle Paver
53. Run – Kody Keplinger
54. Smittad – Johanna Strömqvist

 

Ålder

Äldsta: 1984, 1949

Yngsta: Dans för en död prinsessa, Om jag var din tjej och Run, 2016

 

Betyg

Bästa: Run

Sämsta: Smittad

 

Format

Inbundna: 3

Pocket: 2

Övrigt: 1

Antal sidor: 1958

Hyllvärmare: 3

 

Språk

Svenska: 5

Engelska: 1

Original språket: 3

 

Genre

Skön: 2

Deckare: -

Memoarer/Biografier: -

Barn/Ungdom: 4

Fakta: -

 

Serie

Första: 2

Mellan: -

Sista: -
Extra bok:-

Ej serie: 4

 

Författare

Män: 2

Kvinnor: 4

Män och kvinnor: -

Länder: 3, England, Sverige och USA

Run

 
Run
Författare: Kody Keplinger
Originaltitle: -
Utgiven: 2016
Serie: -
Genre: Unga Vuvna
Utläst: 160722
Betyg: 4/5

Denna utgåva
Förlag: Hodder
Översättare: -
Tryckt: 2016
Bindning: Häftad
ISBN: 9781444932706
Sidor: 326

Baksidestext
What risks would you taket o save your friends?
Bo Dickinson is a girl with a wild reputation, a deadbeat dad, and an alcoholic mom. Everyone n town knows the Dickinsons are a bad lot, but Bo doesn’t care what anyone thinks.
Agnes Atwood has never stayed out pat ten p.m., never gone on a date and never broken any of her parents’ overbearing rules. Rules that are meant to protect their legally-blind daughter, but Agnes isn’t quite sure what they are protecting her from.
Despite everything, Bo and Agnes become best friends. And it’s the sort of friendship that runs more deeply than anything else. But when Bo shows up in the middle of the night, police sirens wailing in the distance, Agnes is faced with the biggest choice she’s ever had to make. Run, or stay?

Första meningen
I’m waiting for the sirens.
 

En av mina absoluta favorit författare är Kody Keplingen och jag har längtat så efter en ny bok av henne. Allt hon gjort har varit riktigt bra. Så det var väl en no brainer att jag beställde hem hennes senaste så fort det bara gick. Men jag önskar bara att hon skrivit lite fler böcker...
 
Jag skulle vilja påstå att i denna bok så får man på sätt och vis två historier berättade parallellt. Den första berättas ur Bos perspektiv och utspelar sig i nutid, när Bo och Agnes har rymt och de är på flykt. Medan den andra är i dåtid, innan och när Bo och Agnes blir vänner, och det ur Agnes perspektiv. Tyckte att det var ett perfekt upplägg för den här historien. Det gjorde den gott att inte vara i kronologisk ordning utan att man fick små pussebitar som successivt ändrade helhetsbilden.

Den utstötte

 

Den utstötte
Författare: Michelle Paver
Originaltitle: Gods and warriors
Utgiven: 2012
Serie: Bronsdolken #1
Genre: 9-12 år
Utläst: 160719
Betyg: 2/5

Denna utgåva
Förlag: Semic
Översättare: Birgitta Gahrton
Tryckt: 2013
Bindning: Pocket
ISBN: 9789155239466
Sidor: 291

Baksidestext
Gillar du äventyr och spänning? Då kommer du garanterat att gilla Micheller Pavers nya succéserie! Läs också fortsättningen Eldsandarnas ö.

Första meningen
Pilen hade svart skaft och styrfjädrarna var gjorda av kråkfjädrar, men pilspetsen kunde Hylas inte se, eftersom den satt begravd i hans arm.

Serie
1. Den utstötte
2. Eldsandarnas ö
3. Ormgudinnans besvärjelse
4. Gravens fånge
5. Krigarnas borg

 


Detta är en bok om Hylas, en 10 årig utstött pojke i bronsålderns Grekland, som letar efter sin lillasyster. Han tappade bort henne när "kråkorna" anföll deras läger och han vet inte ens om hon fortfarande lever. Men han måste försöka hitta henne, han har ju lovat deras mamma att ta hand om henne. På sin färd stöter han på en del udda figurer som på ett eller annat sätt leder hans resa till oanade platser. Och en bronsdolk kommer ha mer betydelse än han någonsin trott var möjligt.
 
Jag har haft denna bok i min hylla i tre år utan att vara särskilt sugen på att läsa den. Jag försökte läsa den förra sommaren men kom inte alls långt innan jag la ner den igen. Men nu så var jag "tvungen" att läsa den. Tvungen på det sättet att jag vald den som min forntidsbok i motsatsutmaningen.
 
Och den föll väl inte mig på läppen precis. Egentligen var det inget direkt fel på boken. Den var spännande, inte alltför förutsägbar och ganska trevlig men det var något som inte fanns där för mig. Någon komponent som det var för lite av eller för mycket, jag kan inte sätta fingret på vad men den nådde inte ända fram.