Mars 2016

Mars
17. Utan personligt ansvar – Lena Andersson
18. Prodigy – Marie Lu
19. Kodnamn Verity – Elizabeth Wein
20. På spaning med Bridget Jones – Helen Fielding
21. Svarta havet – Kéthévane Davrichewy
22. Mitt liv & jag – Cecelia Ahern
23. När jag inte hade nåt – Ison Glasgow och Emil Arvidson
24. Robert Arthur och demonprofessorn – Charles Gilman

 

Ålder

Äldsta: På spaning med Bridget Jones, 1999

Yngsta: Utan personligt ansvar och När jag inte hade nåt, 2014

 

Betyg

Bästa: Kodnamn Verity

Sämsta: Utan personligt ansvar

 

Format

Inbundna: 4

Pocket: 1

Övrigt: 3

Antal sidor: 2451

Hyllvärmare: 4

 

Språk

Svenska: 8

Engelska: -

Original språket: 2

 

Genre

Skön: 4

Deckare: -

Memoarer/Biografier: 1

Barn/Ungdom: 3

Fakta: -

 

Serie

Första: 2

Mellan: 1

Sista: 2
Extra bok:-

Ej serie: 4

 

Författare

Män: 2

Kvinnor: 6

Män och kvinnor: -

Länder: 5, Sverige, USA, England, Frankrike och Irland

När jag inte hade nåt

 
När jag inte hade nåt
Författare: Ison Glasgow och Emil Arvidson
Originaltitle: -
Utgiven: 2014
Serie: -
Genre: Memoar/Biografi
Utläst: 160329
Betyg: 2/5

Denna utgåva
Förlag: Brombergs
Översättare: -
Tryckt: 2014
Bindning: Inbunden
ISBN: 9789173375375
Sidor: 245

Baksidestext
”När mamma dansade på gatan fick jag gå runt och samla in enkronor som kom flygande. Ibland kastade folk sina pengar en bit ifrån mig. De ville se mig springa. Jag började fundera på var gränsen gick. Vad kunde jag tänka mig att göra för en krona? Hemma i Queens hade jag mitt eget rum. Jag hade mina leksaker. Nu stod vi på gatan medan enkronorna plingade omkring oss.”
Som femåring flyttar Ison Glasgow med sin mamma från New York till Sverige. Där bor hans pappa, den store rastamannen från Barbados. Men pappan lämnar dem och de får klara sig själva på Stockholms gator.
Men en rak och personlig röst berättar Ison Glasgow om sin väg från utsatthet till att bli en av Sveriges mest hyllade rapartister. En gripande uppvästskildring om hemlöshet i åttio-talets Välfärdssverige, och en oförglömlig berättelse om det starka bandet mellan en mor och en son.

Första meningen
In kommer den här killen.
 

Snacka om att Isons uppväxt var långt ifrån min egen. Det var aldrig så att vi levade i något överflöd men jag behövde i varje fall aldrig fundera på var vi skulle sova eller om jag skulle få äta något den dagen. Det är en verklighet som jag har så svårt att till fullo förstå.
 
I boken så berättar de om hur tufft det har varit för Ison och hans mamma och att han pågrund av det själv har blivit ganska tuff och hård. Det låter logiskt men jag får inte ihop det med den bilden som jag fått av Ison. Så som jag tänker mig är han supermysig och lite av en mjukis på ett fint sätt. Så nu får jag inte riktigt ihop bilden längre. Hur som helst så verkar han vara ödmjuk och respekterande, något som visas i min favorit bit av boken där han köper mat till killen.

Mitt liv & jag

 
Mitt liv & jag
Författare: Mitt liv & jag
Originaltitle: The Time of My Life
Utgiven: 2011
Serie: -
Genre: Skön
Utläst: 160326
Betyg: 3/5

Denna utgåva
Förlag: Bazar
Översättare: Gabriella Andersson
Tryckt: 2014
Bindning: Häftad
ISBN: 9789170283949
Sidor: 397

Baksidestext
Ibland knackar livet på dörren…
Lucy Silchester tar livet för givet. Hon är fullt upptagen med att engagera sig i sina vänners problem, undvika sin familj, avsky sitt jobb och ta sin gamla bil till verkstaden. Men hon har fastnat i samma gamla hjulspår och lögner hon drar till med blir allt större och mer invecklade. Bara Lucy själv känner till sanningen.
Så en dag blir hon kallad till ett möte – med Livet. Hennes liv visar sig vara en irriterande liten man med skrynklig kostym och han är fast besluten att få Lucy att ordna upp sin trassliga tillvaro, vad än Lucy tycker om saken. Livet tänker inte låta henne slippa undan.

Första meningen
Kära Lucy Silchester,
 

Det här är en av Aherns lite mer udda böcker. Eller udda kanske är lite fel att säga men det är svårt att beskriva den på något annat sätt. För i denna boken så finns det något som heter Livsagenturen och där jobbar det folk som har hand om (eller är) andra människors liv. Om man inte mår bra så påverkas ens liv av det, Livet får utslag, dålig andedräkt och liknande.
 
Lucys liv är en ganska tragisk figur och hon tycker verkligen inte om honom. Hon vill bara glömma bort honom, och det illa kvickt. Men det går inte henne liv med på utan han tränger sig in i henne vardag och vägrar att släppa taget. Så någonting måste förändras, men vad är det hon behöver göra för att bli av med honom.
 
Som sagt lite annorlunda men inte svår att komma in i och acceptera de villkor som den sätter upp. Det var till och med så att jag några gånger tänkte att det skulle vara ganska smidigt att faktiskt ha någon som håll koll på ens liv och som kunde ingripa om det började gå åt pipsvängen. Inte någon av Aherns bästa men helt klart läsvärd.