Innan ankorna drunknar

 
Innan ankorna drunknar
Författare: Ivana Vukadinovic
Originaltitle: -
Utgiven: 2017
Serie: -
Genre: Skön
Utläst: 170523
Betyg: 1/5

Denna utgåva
Förlag: Whip media
Översättare: -
Tryckt: 2017
Bindning: Häftad
ISBN: 9789188265630
Sidor: 207

Baksidestext
”En råhet so jag bara sett glimtar av tidigare sveper över dig om rinnande stål, tar över hela din person. Vi delar inga drömmar längre, sover långt ifrån varandra. Hela tillvaron är som att andas genom ett sugrör.”
18-åriga Zandra vill göra misstag med flit. Så att hon har något att skriva dikter om sen. När hon på planet till New York träffar Oliver verkar han först vara det perfekta misstaget att göra. Men allt blir fel. Zandra får svårt att koncentrera sig på annat än att få pojkvännen Johannes att förlåta henne och på sina feta lår. Kläderna blir snabbt för stora, huden genomskinlig och nyckelbenen vassa. I övrigt läser hon Pro-Ana-bloggen Happyandskinny och suger i sig thinspiration. Men trots att vågen siffror klättrar nedåt känner sig hon sig tjock i själen. Under sommaren praktiserar Zandra som fotograf på en tidningsredaktion i en mindre ort utanför Linköpig. Där träffar hon småbarnsmamman Tanja som bara tänker på politik, sin exman Julian och att få många lajks på Facebook. Johannes spelar mest datorspel och äter nudlar. Och i bakgrunden lurar Oliver...

Första meningen
För bara en timme sen höll du om mig på Arlanda.
 

Usch vilken sopig bok. Hela boken kändes konstlad och desperat. Författaren ville så hemskt gärna skriva hippt, modernt och ungdomligt men det märks tydligt att det var länge sedan hon var 18 år själv. Och det karaktärerna som var äldre var bara patetiska.
 
Att boken huvudsakligen utspelar sig i Linköping ville Vukadinovic påpeka så ofta som bara möjligt. Så pass ofta att det blev lite löjligt. Jag tycker egentligen att det är jättekul att man väljer en annan plats än Stockholms närområde men att hålla på och tjata om det förtar det.

Maros resa

 
Kungen kommer, Skuggan och draken, Ett hjärta av is och I drottningens namn
Författare: Jo Salmson
Originaltitle: -
Utgiven: 2013, 2014
Serie: Maros resa #1-4
Genre: 6-9 år
Utläst: 2017-05-17
Betyg: 4/5

Denna utgåva
Förlag: Bonnier Carlsen
Översättare: -
Tryckt: 2016
Bindning: Inbunden
ISBN: 9789163892660
Sidor: 425

Baksidestext
Maro får ett hemligt uppdrag. Han sak hämta den magiska drycken år kung Edric. Men resan blir inte det äventyr han drömt om… Det blir mycket, mycket farligare!

Första meningen
Tilian höjer svärdet och rider rakt mot mig.

Serie
1. Kungen kommer
2. Skuggan och draken
3. Ett hjärta av is
4. I drottningens namn

 


Det här var precis vad jag behövde läsa just nu. Är inne i en period där jag börjar på många böcker men inte har någon lust att fortsätta med dem. Med denna lättlästa serie var det som att jag var mitt gamla jag igen. Jag kunde koppla av och strunta i allt annat som pågår runt omkring (eller egentligen så är väl problemet i mitt fall det som inte händer).

 

Maro vill inget hellre än att bli en av kungens riddare men han har vill inte vänta, vilket resulterar i att han gör bort sig så pass att hans pappa förlorar förtroendet för honom. Men om Maro utför ett hemligt uppdrag åt kungen så lovar han att göra honom till riddare i varje fall. Under resans gång så börjar dock Maro fundera på om han verkligen vill bli en av kungens riddare.

Skuggkysst

 

Skuggkysst
Författare: Richelle Mead
Originaltitle: Shadow kiss
Utgiven: 2008
Serie: Vampire Academy #3
Genre: Unga vuxna
Utläst: 170515
Betyg: 3/5

Denna utgåva
Förlag: Bonnier Carlsen
Översättare: Ylva Spångberg
Tryckt: 2013
Bindning: Häfta
ISBN: 9789163866012
Sidor: 459

Baksidestext
Det är dumt att bli kär i sin lärare. För en beskyddare som Rose är det dessutom väldigt dumt att bli kär i en annan beskyddare. Hennes uppdrag, hennes liv, är att skydda Lissa. Lissa kommer alltid först. Men för snygga, klocka och skickliga Dimitri, som är både lärare och beskyddare, kan Rose tänka sig att bryta en och annan regel. Frågan är om Dimitri kan tänka sig det också?
Om inte Rose hade varit så skicklig på att döda strigoi hade de inte bestämt sig för att hämnas. Då hade det här kunnat bli en riktigt mysig kärlekshistoria. Nu blir det en passionerad berättelse om vänskap, kärlek och död.

Första meningen
Hans fingertoppar gled ned över min rygg, lätt, nuddade den nästan bara, men där de rörde vid mig var det ändå som om elektriska stötar for genom kroppen.

Serie
1. Törst
2. Fruset blod
3. Skuggkysst
4. Löftet
5. Andens kraft
6. Ytterska offret

 


Det är över 5 år sedan jag läste de två första delarna i Vampire Academy, så jag var lite osäker på vad som hade hänt i vilken bok. Men under tiden som jag läste tredje delen så tror jag att jag skapligt med koll i varje fall. Tyvärr tyckte jag inte att Skuggkysst var lika bra som jag minns att jag tyckte Törst och Fruset blod var. Kanske kan ha att göra med att jag är äldre då jag tyckte att den var lite (med brist på ett bättre ord) naivt skriven.
 
Men jag tycker fortfarande att själva historien är intressant och spännande, om än lite förutsägbar emellanåt. Och jag vill verkligen veta hur det fortsätter. Jag har fjärde boken hemma så den blir det nog ganska snart att jag läser. Jag får bara hoppas på att det sedan dröjer ytterligare 5 år innan jag läser det två avslutande delarna.