Handbok för ett begagnat hjärta

 
Handbok för ett bagagnat hjärta
Författare: Tamsyn Murray
Originaltitle: Instructions for a second-hand heart
Utgiven: 2016
Serie: -
Genre: Unga vuxna
Utläst: 170917
Betyg: 2/5

Denna utgåva
Förlag: Nona
Översättare: Christina Norrman
Tryckt: 2017
Bindning: Inbunden
ISBN: 9789188107268
Sidor: 273

Baksidestext
Jonny har levt i stort sett hela sitt liv på sjukhus. Han föddes med ett svårt hjärtfel och måste få ett nytt hjärta… snart. Typ nu. Han är 15 år, men hans hjärta är helt slut och han ligger uppkopplad mot en maskin. En lunginflammation eller en infektion till kommer troligen att bli hand död. Niamhs tvillingbror dör i en tragisk olycka. Deras relation var komplicerad och Niamhs sorg är fylld av skuldkänslor och förbittring. För alla i skolan var han solen, hon är mer ett moln, och medan alla i skolan sörjer högljutt är Niamh mest arg. När Jonny är på benen väcks en stark längtan att få veta mer om donatorn. Han hittar nyheten om olyckan och sker via sociala medier upp Niamh utan att avslöja varför han vill träffa henne. Två livsöden vävs samman som av en osynlig hand.

Första meningen
Mitt namn är Jonny Webb och jag är en robot.
 

När jag såg det här omslaget blev jag verkligen intresserad, den här boken kan jag nog gilla. När jag sedan läste baksidestexten var det klart, den här måste jag ha. Så därför är det extra tråkigt att jag blev så besviken på den. Det tog lång tid innan den verkligen kom igång och sedan lyfte den aldrig.
 
Att sätta fingret på vad som exakt inte funkade för mig tror jag inte jag kan, men det var något med känslan i historien som inte tilltalade mig. Det hade kunnat bli något så mycket mer av den här berättelsen för själva grund historien är både intressant och originell. Det hade kunnat bli en perfekt contemporary YA-bok OM Murray bara haft mer fingertoppskänsla.
 
 

See me

 
See me
Författare: Nicholas Sparks
Originaltitle: -
Utgiven: 2015
Serie: -
Genre: Skön
Utläst: 170909
Betyg: 3/5

Denna utgåva
Förlag: Sphere
Översättare: -
Tryckt: 2016
Bindning: Pocket
ISBN: 9870751550016
Sidor: 482

Baksidestext
Colin Hancock is giving hes secod chance his best shot.
At twenty-eight. He’s focusing on getting his teaching degree and avoiding all the places and people that proved so destructive in his past. The last thing he’s looking for is a serious relationship. But when he crosses paths with Maria Sanchez one rainswept night, his carefully structured life is turned upside down. Before the couple has a chance to envision a life together, menacing reminder from events in Maria’s past start to surface. And as the threat of violence begins to shadow her every step, she and Colin will be pushed to breaking point.

Första meningen
He hadn’t been in Wilmigton for more than a day before he knew it was the kind of city he’d never settle in for good.
 

En lite svagare Sparks bok enligt mig. Till att börja med skulle den varit 150-200 sidor kortare. Det var så mycket text som inte tillförde någonting till historien. Om han hade bantat ner textmassan så hade det som kom med känts mer relevant och betydelsefullt istället för det blaj det blev nu.
 
Och för det andra (som är värre) var att själva historien inte var stark eller särskilt intressant. Jag tycker att det inte var något djup i berättelsen och det kändes hafsigt ihop knytet. Funderar på om Sparks kanske haft lite idétorka... alternativt att han bara inte lagt ner tillräckligt med tid och energi på att förfina det han hade.
 
Tyvärr är det ju lätt hänt att kvaliteten börjar dala en del för författare som bara sprutar ur sig böcker, men jag hoppas verkligen att så inte är fallet här. Jag är ju en sucker för Nicholas Sparks böcker (och filmer, såg The Choice här om dagen och bara älskade den) så jag skulle bli så ledsen om jag inte kunde fortsätta mina guilty pleasure-böcker.