Katitzi

Författare: Katarina Taikon
Utgiven: 1969
Betyg: 4/5
 
Denna utgåva
Förlag: En bok för alla
Utgiven: 2010
Sidor: 151
 
Baksidestext
Katitzi bor på ett barnhem när hennes pappa kommer för att hämta henne. Katitzi blir inta alls glad över att behöva lämna kamraterna och den snälla fröken Kvist men hon följer med sin pappa på den långa bilresan till lägret där familjen bor. Katitzis familj är romer - eller zigenare som man sa då - och bor i tält!
 

Jag var, på långa vägar, inte ens född när denna bok första gången publicerades. Därför har jag aldrig varit medveten om den diskussionen som boken medförde och var Katarina Taikon kämpade för. Självklart har jag varit medveten om hur romerna blev behandlade men det har inte varit verkligt för mig förän nu. 
 
De flesta är nog väl införståda med vad Katitzi böckerna handlar om, men för de som inte vet så beskriver Katarina Taikon om hur det var att leva som rom på tidigt 1900-talet. Hur de blev iväg körda gång på gång, inte fick gå i skolan och att de inte hade samma rättigheter som "vanliga" svenskar.
 
Detta är en superviktig bok , både kulturellt och utbildande, då vi får se hur det var för denna utsatta grupp fick genom leva och därmed inte upprepa det.

Kommentera inlägget här :