Den utvalde

Författare: Lois Lowry
Originaltitle: The Giver
Utgiven: 1993
Serie: Den utvalde #1
Genre: Barn/Ungdom
Utläst: 20141025
Betyg: 4/5

Denna utgåva
Förlag: Natur & Kultur
Översättare: Birgitta Gahrton
Tryckt: 2014
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-27-14034-9
Sidor: 215

Baksidestext
Jonas lever i ett samhälle utan konflikter, fattigdom, arbetslöshet eller skilsmässor. En värld där allt fungerar och ingen är missnöjd. Alla starka känslor medicineras bort.

De äldste väljer vilket yrke som passar var och en bäst. Men Jonas tilldelas inget rke, han blir utvald. Han blir samhällets nya minnesbevarare, ett ärofyllt men ensamt uppdrag, och får gå i lära hos den mystiske Givaren, den förra minnesbevararen.

Ju fler minnen från tiden innan som Jonas får ta del av, desto mer övertygad blir han om att något är alldeles fsansfullt fel. Han drabbas av insikten om vilka offer som krävs för att upprätthålla det perfekta samhället.

Första meningen
December närmade sig och Jonas börjar bli rädd.

 


Jösses vilken bra bok. Tänk er lite som Divergent eller kanske egentligen Matchad är mer lik (men den har jag bara läst ett provkapitel så kan inte säga med säkerhet), fast lite mindre modernt. Så jag kan tänka mig att de har fått lite insperation från Lois Lowry.

 

I detta samhälle så är allt uppstyrt. Familjenheten består av en manlig och en kvinnlig vuxen som efter tre år äktenskap så ansöka om att få barn, ett av det kvinnliga könet och ett av det manliga. Mat och mediciner kommer hem levererade och när man inte längre bidrar till samhället så flyttar man till de gamlas hus där man blir omhändertagen tilla man blir befriad, vilket även barn och vuxna som inte kan anpassa sig till samhället kan bli.

 

I mellan åt så tyckte jag att den var lite seg men oftast så drogs jag in i berättelsen och märkte inte att både tiden och sidorna försvann. Slutet var väldigt abrupt men det kan förklaras med att detta är första delen i en serie om fyra, vilka jag ser framemot att läsa.

Kommentera inlägget här :