När andetagen blir till luft

 
När andetagen blir till luft
Författare: Paul Kalanithi
Originaltitle: When breath becomes air
Utgiven: 2016
Serie: -
Genre: Memoar/Biografi
Utläst: 161125
Betyg: 3/5

Denna utgåva
Förlag: Norstedts
Översättare: Matilda Södergran
Tryckt: 2016
Bindning: Inbunden
ISBN: 9789113074917
Sidor: 250

Baksidestext
Paul Kalanithi är nästan färdigutbildad neurokirurg när han besked om att han lider av en svårartad cancerform. I ett slag går han från läkare till patient. Prognosen är dyster och alla framtidsplaner om arbete och familjeliv går förlorade.
När andetagen blir till luft är den rörande och uppriktiga boken som han skrev efter sjukdomsbeskedet. Vad gör livet värt att leva? Hur skall man ta vara på sina sista månader i livet? Vad innebär det att skaffa barn när man inte har lång tid kvar?
Paul Kalanithi avled i mars 2015. Han blev 37 år gammal.

Första meningen
Medan jag skriver detta går det upp för mig att förordet till denna bok hellre kan ses som ett efterord.
 

Man kan ju tycka att det är lite ironiskt när läkare drabbas av svåra sjukdomar. Men inte ens de är immuna mot livets nyckfullhet trots att de vet avsevärt mycket mer om dem än en vanlig lekman. När Paul Kalanithi bara har något år kvar på sin utbildning får han beskedet att han drabbats av lungcancer, och förstålligt nog så sätts hela hans tillvara i rubbning.
 
Boken är upplagd som så att ungefär hälften av berättelsen handlar om tiden innan cancerbeskedet. Allt från banrdomsminnen till collegetiden rymms där. Den andra halvan fokuserar på tankar behandlingar, relationer, liv, död och framtiden när Kalanithi vet att han inte har lång tid kvar. Och självklart de händelser som var viktigst för honom under den tiden.
 
Av den här boken så blev jag allra mest berör i efterordet där Pauls fru avslutar boken åt honom. Att efter fått se så mycket av denna sjukdomsresa från "insidan" även få en inblick i hur det var att stå där precis i perferin tycker jag gav berättelsen ytterligare en botten att stå på.

Kommentera inlägget här :