Idilia Dubbs dagbok

 
Idilia Dubbs dagbok
Författare: Genevieve Hill
Originaltitle: Miss Idilia’s Diary
Utgiven: 1990
Serie: -
Genre: Unga Vuxna
Utläst: 160220
Betyg: 3/5

Denna utgåva
Förlag: En bok för alla
Översättare: Ann-Marie Ljungberg
Tryckt: 2014
Bindning: Pocket
ISBN: 9789172216815
Sidor: 227

Baksidestext
Det är år 1851. 17-åriga Idilia Dubb från Edinburgh är på resa med sin familj i Rhenlandet i Tyskland. Under mystiska omständigheter försvinner Idilia och kan inte påträffas trots ihärdigt sökande. Tidens tidningar uppmärksammar fallet stort men inga ledtrådar eller förklaringar kan uppdagas. Först tio år efter hennes försvinnande påträffas Idilias kvarlever i en borgruin i en ort familjen Dubb besökt under sin resa. Vid den döda flickans kvarlevor hittades också hennes dagbok som hon fört ända till slutet. Dagboken uppdagar ett enastående romantiskt drama…
Genevieve Hill, en väninna till Idilia Dubb, fick senare hand om dagboken, redigerade den och försökte utan att lyckas få den utgiven då, på 1860-talet. Dagboken och Idilia Dubbs öde föll i glömska. Först på 1990-talet återupptäcktes dagboken hon en stiftelse i Edinburgh i Skottland. Boken utgavs först gången i Sverige år 2000.

Första meningen
Det finns historier som för länge sedan har glömts bort.
 

Idilia var en verklig person och vi får läsa den dagbok som hon skrev under sina sista två veckor i livet. Och det hände en hel del under de där dagarna. Ett underbart äventyr som hon säkerligen skulle ha berättat för sina barn och barnbarn, om hon hade hittats i tid och fått leva.
 
Det var en helt otrolig resa som hon gjorde, jag förstår inte att hon var med om allt. Allting börjar med att hon under deras båtresa vill teckna landskapet de passerar. Hon träffar då på den tyska mannen Christian Bach och de fattar tycke för varandra. Det är startskottet för det galna händelseförlopp som resulterar i att hon missar båten och en galen jakt för att komma ifatt den, ett fängelsebesök och att tre män slås om henne.
 
Boken var betydligt mycket mer spännande än jag trodde att den skulle vara. Trots att det är nästan 200 år sedan hon försvann så blev jag så gripen av hennes historia och jag önskar verkligen att hon, efter att hon var med om, skulle ha klarat sig och fått gifta sig med den man som hon älskade.

Kommentera inlägget här :