Mörkt liv

 

Mörkt liv
Författare: Kat Falls
Originaltitle: Dark life
Utgiven: 2010
Serie: Mörkt liv #1
Genre: 9-12år
Utläst: 160901
Betyg: 3/5

Denna utgåva
Förlag: B. Wahlströms
Översättare: Vera Lindh
Tryckt: 2011
Bindning: Inbunden
ISBN: 9789132159251
Sidor: 334

Baksidestext
Våldsamma jordbävningar har skakat kontinenterna och stora landmassor har rasat ner i det stigande vattnet. Jordens befolkning har tvingats tränga ihop sig på den mark som finns kvar. De enda som har gott om plats är de som valt att bosätta sig i havet.
Femtonårige Ty har tillbringat hela livet på familjens gård på havsbottnen. Men hans trygga tillvaro slås i spillror när nybyggarkolonin hotas av pirater som med våld försöker tvinga bort nybyggarna från sina gårdar.
Ty tänker inte ge sig utan strid och tillsammans med Gemma, en flicka från ovansidan om letar efter sin försvunne bror, beger sig Ty till kolonins farliga undre värld. Här upptäcker han mörka hemligheter om livet på havsbottnen – hemligheter som hade varit bäst oupptäckta…

Första meningen
Jag spanade ner i djuphavsgraven i hopp att få syn på en nedstörtad skyskrapa, kanske Frihetsgudinnan till och med.

Serie
1. Mörkt liv
2. Farlig ström

 


Ta ett djupt andetag och håll den, för här dyker man allra längst ner på havets botten. Ty var den första som föddes i havet, hans föräldrar var båda två pionjärer som beslutade sig för att flytta ner på havsbotten när det började blev alldeles för trångt att bo på land. Men de är ständigt ifrågasatta och vissa forskare påstår att det skadar barnens hjärnor att leva i det höga vattentrycket. En dag stöter Ty på Gemma som är "från ovan". Hon är nere i havet för att leta efter sin bror som hon inte träffat på flera år. Det är början på ett fartfyllt äventyr med pirater och brottslingar i centrum.
 
Jag tyckte faktiskt att denna boken var ganska bra. Kanske aningen för mycket ibland men jag tyckte verkligen om havstemat. Det finns väldigt många YA böcker som utspelar sig i rymden (eller mer åt det hållet i varje fall), men det här är den första för mig där de är i havet.

Kommentera inlägget här :