Fem räddar en hemlighet

Författare: Enid Blyton
Origialtitle: Five on Kirrin Island again
Utgiven: 1947
Betyg: 4/5
 
Denna utgåva
Förlag: Raben&Sjögren
Utgiven: 1969
Sidor: 134
 
Utmaning: Barasommar, Bok 4
 
Hur mysigt är det inte att läsa gamla barnboksklassiker?! Jag tycker i varje fall att det är underbart, framförallt när det en så pass gamal upplaga som denna.
 
Till den som redan läst en av femböckerna är det inte mycket jag kan tillägga. Men till den som inte läst någon av de böckerna kan jag säga att de är riktigt spännade.
 
Det här är den sjunde boken om de fem vännerna och denna gången har de påsklov som de tänkt spendera på Georges ö men tyvärr går inte det då hennes pappa behöver ön för ett av hans experiment. När han inte vill berätta vad expetimentet handlar om bli vännerna ännu mer nyfikna och kan inte riktigt låta det vara. Som vanlig så leder det dem in på ännu ett äventyr där de utsätts för livsfara.

Tidningen Skriva

Det här var verkligen en tidning värd att läsa. Just detta nummer handlade framförallt om hur man skriver en deckare och vad en sådan bör innehålla. Trots att jag inte är särskilt förtjust i deckare och sällan läser någotfrån den genren så blev till och men jag sugen på att örda någon på papper. Definitivt en tidning jag kommer fortsätta läsa.
 
Tack tack Booked!

Ögat över månskäran

Författare: Libba Bray
Orginaltitle: A Great and Terrible Beauty
Utgiven: 2003
Betyg: 5/5
 
Denna utgåva
Förlag: B. Wahlströms
Utgiven: 2007
Sidor: 418
 
Utmaning: Barnasommar, Bok 3
 
Det här var en riktig höjdare! Frågan är om det kanske inte till och med kan vara den bästa boken jag köpte på bokrean, jag har ju fortfarande några kvar av dem att läsa så vi får väl se om den kan hålla den titlen.
 
Boken handlar om den 16 åriga Gemma som bor i Indien med sin mor och far men längtar så fruktansvärt mycket att få fara till London och visa upp sig. Men hennes mor vägrar låta henne åka dit vilket gör henne obotligt sur och tvär. Men när hennes mor hastigt dör flyttar hon och hennes far tillbaka till England och där får hon börja på en internatskola för flickor. Inte nog med att hon just förlorat sin mor och flyttat till ett annant land så har hon även upptäckt att det är någonting som inte rikigt stämmer med henne, att hon är annorlunda jämfört med de andra flickorna. Hon kan nämligen förflytta sig till en helt annan och mystisk värld.
 
Ögat över månskäran hade allt jag kunde önska mig. Det var mycket spänning, flera gåtor och ett uns av romantik. Det var även ett jättebra sätt att få se mer av hur det såg ut för flickorna på 1800-talet, vilket är en tidepok som jag av någon anledning har fastnat för och tycker är väldigt intresant. Därför tycker jag att det är helt underbart att jag har den andra och tredje boken i serien som står och väntar på mig i bokhyllan.