Barnasommar 2012

I början av sommaren började jag på en utmaning som handlade om att jag enbart skulle läsa barn- och ungdomsböcker de kommande tre månaderna och jag måste säga att det har gått hyfsat. Det har glidit in några romaner men jag har huvudsakligen följt min "diet". Och därmed har jag hunnit med:
 
1. Den stulna skatten
2. Det bästa ur tomtar och troll
3. Ögat över månskäran
4. Fem räddar en hemlighet
5. Upprorsänglar
6. Pumans dotter
7. Fyra dagar fyra nätter
8. Svart madonna
9. Sveket
10. Den gyllene nyckeln
11. Längtans rike
12. Spela död
13. Fifteen love
14. Snygg
15. Hungerspelen
16. Fatta eld
17. Revolt
 
Måste ändå säga att jag är nöjd med detta resultat då jag legat på ungefär en bok i veckan.

Hungerspelen trilogin: Hungerspelen, Fatta eld och Revolt

Författare: Suzanne Collins
Originaltitle: The Hunger Games, Catching Fire och Mockingjay
Utgiven: 2008, 2009 och 2010
Betyg: 5/5, 5/5 och 5/5
 
Denna utgåva
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 2012
Sidor: 951 (308/627/951)
 
Utmaning: Barnasommar, Bok 15, Bok 16 och Bok 17
 
Oj, oj, oj! Vilka böcker. De lyfter samhällskritik till en ny nivå, framförallt i den sista boken, där de ifrågasätter i stort sätt allt. Det jag gjorde störst intryck på mig (ur det sammanhanget) var hur de var villiga att använda barn och ungdomar för att skydda och styrka sin sak. Och det som är så hemskt är att det inte ligger så långt ifrån verkligheten.
 
Jag är säker på att de flesta har hört något om dessa omtalade böcker (och film) men för de som inte har det så tänkte jag förklara vad de handlar om.
 
Det hela utspelar sig i framtiden, inte en avlängsen framtid men ändå så pass att hela vårt samhälle ska hunnit förändrats. Det ser nämligen ut som så att det finns en huvudstad och sedan 12 distrikt (från början var de 13 men ett blev utrotat vid revolutionen) runt omkring den. I huvudstaden lever invånarna i överflödiglyx medan invånadra i distrikten lever knappt över existensminimum (och det blir värre ju längre ner i distriken man kommer). Med andra ord kan man säga att huvudstaden lever på bekostnad av distrikten. För att hålla alla distrikten i schack så anordnas varje år ett hungerspel där en flicka och en pojke från varje distrikt väljs ut för att delta där endast en deltagare överlever.
 
Katniss Everdeen från distrikt 12 blir utvald att tävla i det 74de hungerspelet. Det ända problemet är att hon inte så gärna följer alla regler och lagar utan går sin egen väg. Det skapar både problem för henne själv men även för regimen.

Snygg

Författare: Joyce Carol Oates
Originaltitle: Sexy
Utgiven: 2005
Betyg: 4/5
 
Denna utgåva
Förlag: Baoonier Carlsen
Utgiven: 2005
Sidor: 238
 
Utmaning: Barnasommar, Bok 14
 
Jag har tidigare läst Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates, en bok jag tyckte var helt okej men inte blev så över förtjust i. Men när jag såg den här på någon loppis tänkte jag varför inte ge henne en till chans, det är ju så många som gillar henne (och hon har ju skrivit sjukt mycket!), så den slank med och jag kan inte säga att jag blev besviken. Jag tyckte inte att den var helt underbar men den var riktigt bra, bättre än Dödgrävarens dotter (det beror säkert på att det här var en ungdomsbok och därmed inte lika tung som den andra).
 
Den handlar om Darren, en high school kille, en idrottare, en i killgänget. Och han är snygg, alla tycker att han är snygg med hans simmarkropp. Men när de andra killarna i gänget beslutar sig för att hänmas på en lärare som gett dem dåliga betyg vet inte riktigt Darren vad han ska göra. Ska han tjalla på sina polare eller hålla tyst och låta läraren lida för något han ej gjort.
 
En liten sak som jag tyckte var rolig så här när det är OS och allt var att Michael Phelps näms i den. Den stod att han (den 18åriga Phelps) var väldigt lovande och att han hade stora chanser att utvecklas ännu mer. Och som vi alla vet så gjorde han det, snacka om att han gjorde det!!