Ny bokhylla

Nu har jag äntligen införskaffat och monterat min nya bokhylla. Någonting som varit behövligt i över ett år då mina stackars böcker än en gång var tvungen att hoppa ner i de mörka lådornas land. Men den här gången blev den en bokhylla som jag kan "bygga på", vilket verkar ha varit ett smart drag eftersom det blev nästa fullt med det samma.
 
 

Karla Brottare

Författare: Anders Sparring
Utgiven: 2012
Utläst: 131025
Betyg: 3/5
 
Denna utgåva
Förlag: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-27-13770-7
Tryckt: 2013
Sidor: 173
 
Baksidestext
Karla kan brott ner vem som helst fastän hon bara är åtta år. Ingen har en chans när hon är i farten. Beror det på att hon är jättestor och har massa muskler? Nej, inte alls. Karla är inte ens särskilt stark. Hon bara gillar att brottas.
I ett smalt gult hus bor Karla med pappa Jean och storebror Martin. I huset bredvid flyttar nån in som Karlaa vet heter Josef, fast han tror nog att hon är en hund. I skolan finns Rut som är dum i huvudet och alltid vill brottas med Karla, fast Karla vägrar. Men när Rut lägger vantarna på Jeans värdefullasta ägodel måste Karla komma på en plan för att få den tillbaka.
 

En söt liten bok, som jag mest ville läsa eftersom huvudpersonen älskar brottning. Jag själv kommer från en brottar-familj så jag tyckte att det skulle vara kul att se hur barn uppmuntas att börja med brottning i litteraturen. Det var väl inte precis så som jag hade tänkt mig men då det inte finns så mycket att välja mellan får jag inte vara allt för kräsen. Ni ska nu inte tro att boken inte var bra, för det var den. Bara inte riktigt som jag hade hoppats på.

Shadows of the workhouse

Författare: Jennifer Worth
Utgiven: 2005
Utläste: 131023
Betyg: 4,5/5
 
Denna utgåva
Förlag: Phoenix
ISBN: 978-0-7538-2585-3
Tryckt: 2009
Sidor: 293
 
Baksidestext
When Jennifer Worth became a midwife in the 1950s, she joined an East End where many lives were touched by the shadows of the workhouse. For, although the institutions were officially abolished in 1930, in reality not close until several decades later.
In the follow-up to her bestselling Call the Midwife, Jennifer Worth tells the true stories of the people she met. There's Peggy and Frank, who were separated in the workhouse when their parants died - until Frank's strength and determination enabled him to make a home for his sister. Jane was a bright, lively child, whose spirit was broken by cruelty, until she found kindness and love later in life. Then there is the matchmaking nun, Sister Julienne, and Sister Momica Joan, who ends up in the High Court...
 
Projekt: Hyllvärmare
 

Dessa böcker är bara så underbara. Det är galet intressant att läsa om hur det vara att leva i London i början av 1900-talet. De saker som jag tar för givet, till exempel mat på bordet och ett tak över huvudet, är något som människorna på den tiden behövde kämpa dagligen för.
 
Alla borde verkligen läsa Jennifer Worth böcker, och titta på BBCs serie baserade på hennes historier!