En gåtfull vänskap

Författare: Yoko Ogawa
Originaltitle: Hakase no aishita sushiki
Utgiven: 2003
Utläst: 130315
Betyg: 4/5
 
Denna utgåva
Förlag: Albert Bonnier
Översättare: Vibeke Emond
ISBN:978-91-0-012425-0
Utgiven: 2011
Sidor: 351
 
Baksidestext
En ung kvinna börjar arbeta som hemhjälp åt en matematikprofessor, som råkat ut för en bilolycka och drabbats av en hjärnskada. För honom stannade tiden 1975 och nu klarar han bara av att minnas saker 80 minuter åt gången. Varje morgon måste hon på nytt tala om för honom vem hon är. Men allteftersom dagarna går växer en varm och egenartad vänskap fram mellan de båda - och mellan professorn och kvinnans tioårige son. Matematiken blir snart deras gemensamma språk, steg för steg avtäcker professorn dess mysterier för dem. Han får dem att upptäcka en ny, tidigare okänd värld och vad det innebär att fullt ut leva i nuet.
 

Riktigt bra bok, trots att historien centrerade kring Doktorns hemska olycka fanns det mycket glädje och kärlek. 
 
Jag hade länge varrit sugen på att läsa denna bok så när jag såg att den skulle vara med på bokrean så var jag bara tvungen att köpa den. Den handlar om en man, som skade huvudet vid en bilolycka vilket resulterade i att han endast kommer ihåg 80 inuter i taget, en kvinna, som jobbar som hans hemhjälp och hennes son. Denna trion får vi följa under ett händelserikt halv år, allt från tårar och skador till glädje och skratt.
 
Det finns så mycket att säga om den här boken att jag inte vet vart jag ska börja. Därför nöjer jag mig med att säga; läs den!

Den tysta fienden

Författare: Dan Lee
Originaltitle: The Silent Enemy
Utgiven:2008
Utläst: 130307
Betyg: 3/5
 
Denna utgåva
Förlag: Tiden
Översättare: Maria Holst
ISBN:978-91-7371-054-1
Utgiven: 2009
Sidor: 121
 
Baksidestext
Någor är väldigt fel på Beijings internationella akademi. Tigrarnas ärkefiende har börjat på skolan och mästare Chang är försvunnen. Det Verkar som om kottupta makter har tagit över Aademin. Tigrarna har ingen aning om vad som vätar, men det är dags för dem att återställa ordningen -och rädd mästare Changs liv...
 

I den fjärde boken om Tigrarna är de tillbaka i Peking men saker och ting är inte riktigt som de var innan de åkte där ifrån, och inte till det bättre. Matt och hans vänner gör allt de kan för att återställa ordningen.
 
Jag tycke nog att det här var den sämst boken i denna serie. Det är inte så att den var dålig men den var ändå helt okej.

Uppväxt med Elvis

Författare: Sten Berglind
Utgiven: 2010
Utläst: 130306
Betyg: 3,5/5
 
Denna utgåva
Förlag: Bonnier Fakta
ISBN: 978-91-7424-102-0
Utgiven: 2010
Sidor: 173
 
Baksidestext
"Love me tender, love me sweet, never let me go..."
Många tror att det är Elvis som sitter där, men så är det inte. Det är jag. Bilden togs våren 1958, precis när Elvis hade åkt in i lumpen och jag själv hade bestämt mig för att ta över, i alla fall i Västerås med omnejd. Bandet vi bildande hette Teddy Bear and his Rockers, Teddy Bear efter en av låtarna i Elvis-filmen Ung man med gitarr. I en värld av lika mycket drömmar som verklighet for vi runt på stadens ungdomsgårdar, beväpnade med 20 Elvis-låtar, plus Diana med Paul Anka i fall någon mot all förmodan ville höra något annat. Det här är historien om vad som hände. Det är också min hyllning till Elvis, tidningsomslag och ilder från 50 år i idolens fotspår och en berättelse om en sorglös tid i mitt liv då allting tycktes möjligt och ibland också var det.
 
Projekt: Hyllvärmare 
 

Ben and Jerrys och Elvis, kan det bli mycket mer amerikanskt?
 
Jag skulle vilja säga att detta är en så kallad "coffee table book". Det kanske är lite mycket text i den för att det egentligen ska kallas så men jag kommer ändå kalla den föör det.. Det är bara synd att jag inte har plats i mitt rum att ha den framme.
 
Det finns inte så mycket att säga om boken så därför tänkta ja visa några bilder i stället.