Divergent

Författare: Veronica Roth
Originaltitle: Divergent
Utgiven: 2012
Serie: Divergent #1
Genre: Barn/Ungdom
Utläst: 140418
Betyg: 4,5/5
 
Denna utgåva
Förlag: Modernista
Översättare: Katarina Falk
Tryckt: 2012
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-7499-231-1
Sidor: 363
 
Baksidestext (som denna gången var på insidan av pärmen)
I Beatrice Pryos dystopiska hemstad Chicago är samhället uppdelat i fem falanger: De ärliga, De osjälviska, De tappra, De fridfulla och De lärda. En särskild dag varje år måste alla sextonåringar välja vilken falang de till tillhöra för resten av livet. För Beatrice står valet mellan att stanna kvar med in familj hos De osjälviska -  eller att vara den hon innerst inne är.
Hon gör ett val som överraskar alla, inklusive henne själv.
Under den hårda intieringsfas som följer, döper Beatrice om sig till Tris och tvingar utkämpa strider mot sina medkandidater för att upptas av De tappra. Bara tio de tio bästa släpps in, de övriga tvingas leva utanför samhället som falanglösa. Under extrema fysiska och psykiska prövningar måste Tris avgöra vilka som är hennes verkliga vänner, och va dhon egentligen känner för sin mystiske instruktör, Four.
Tris bär också på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om de inte förgör henne först...
 
Första meningen
Det finns en spegel hemma.
 

Man blev ju inte besviken på den här inte. Jag har läst en del om boken och det mesta har varit positivt så jag var lite rädd för att jag skulle ha för höga förhoppningar. Men det verkar ju inte som att jag hade det.
 
Det har ju kommit väldigt många dystopiska ungdomsböcker de senaste åren men eftersom jag knappt läst några av dem så kan jag endast jämföra Divergent med Hungerspelen-triologin. Och jag är otroligt glad över att de är så pass olika som de är. Hade varit lite trist annars. Det är klart att det fanns en del likheter men det var inte så att det kändes som att jag läst historien tidigare.
 
Nu ska det bli spännande att se filmen (vilket jag ska, bara jag får tid), men tyvärr så se skådisarna inte ut så som jag har målat upp karaktärerna i mitt huvud. Framförallt inte Four, men förhoppningsvis så kommer det att räddas genom en klockren rolltolkning.

Kommentera inlägget här :