När kejsaren var gudomlig

Författare: Julie Otsuka
Originaltitle: When the Emperor Was Divine
Utgiven: 2002
Serie: -
Genre: Skön
Utläst: 141028
Betyg: 3,5/5

Denna utgåva
Förlag: Albert Bonnier
Översättare: Ulla Roseen
Tryckt: 2014
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-0-013660-4
Sidor: 167

Baksidestext
I morgon skulle hon och barnen ge sig av. Hon visste inte vart de skulle resa eller hur länge de skulle vara bort eller vem som skulle bo i deras husmedan de var bortresta. Det enda hon visste vat att i morgon måste de ge sig av.

Februari 1942, Solen lyser över Berkeley i Kalifornien. En kvinna stanar till utanför det lokala postkontoret, läser kallelsen som är uppsatt i fönstret och åtevänder hem för att städa och packa. I likhet med tusentals andra japanska amerikaner - män, kvinnor och barn - har hon förvandlats till fienden, praktiskt taget över natten. Tillsammans med sin familj kliver hon på tåget som tar dem till ett interneringsläger i Utah. Där väntar barackerna, ökendammet, tagtråden och de många rädslorna.

Första meningen
Anslaget hade dykt upp under natten.

 


Innan jag fick höra talas om denna boken så visste inte jag att japaner blev behandlade på detta sättet efter Pearl Harbor-attacken. Så jag blev faktiskt lite chockad. Jag kan förstå att amerikanerna var rädda men att skicka iväg alla med japanskt ursprung, folk som bott i landet i decennier, låter som en ganska drastisk åtgärd.

 

Otsuka är sparsam med orden, men de ord hon väljer väljer hon med omsorg. Jag tyckte även att det var ett smart drag av henne att inte namnge familjen det huvudsakligen handlar om. Historien hade inte gynnats något att personerna fick namn, det hade nog till och med kunnat vara en nackdel för berättelsen då man skulle vara tvungen att komma ihåg vem som hette vad.

Kommentera inlägget här :