George

 
George
Författare: Alex Gino
Originaltitle: George
Utgiven: 2015
Serie: -
Genre: 9-12år
Utläst: 160525
Betyg: 4/5

Denna utgåva
Förlag: Lilla piratförlaget
Översättare: Helena Ridelberg
Tryckt: 2016
Bindning: Inbunden
ISBN: 9789187707391
Sidor: 190

Baksidestext
Det George vill mest av allt, är att få spela rollen som Charlotte i den årliga skolpjäsen. Men det får hon inte – eftersom hon är en pojke.
Alla tror att George är en pojke.
Fast hon vet att hon inte är det. Hon vet att hon är en flicka.
Tillsammans med sin bästis Kelly hittar George på en plan som gör att hon inte bara får spela rollen som Charlotte, utan också berättar vem hon är.
På riktigt.

Första meningen
George tog fram en husnyckel av vitmetall ur den minsta fickan i en stor röd ryggsäck.
 

Den här boken handlar helt och hållet om att våga var sig själv. Även om det inte passar in i normen, framförallt om man inte passar in i normen. För annars kommer normen aldrig att förändras och inkludera de personer som idag anses vara annorlunda.
 
Denna boken är egentligen ganska alldaglig, det händer inte så jättemycket i den. Men det som pågår i Georges huvud är betydligt mer. George har nämligen alltid vetat att hon är en flicka, även fast hon föddes som en pojke. Problemet är bara att omgivningen ser henne som en pojke och hon vet inte hur hon ska berätta det, inte ens till de som står henne allra närmst.
 
Jag tror att George är 8 år i boken, men boken står på 9-12 hyllan. En ålder som jag skulle säga är bra, tror att många i den åldern vet tillräckligt mycket om världen för att kunna ta till sig en sådan bok. Men ändå så pass unga att de fått föruppfattade meningar som sitter så hårt att de inte kan ändra sig.
 
Men det räcker inte med bara en bok som berör detta ämnet. De senaste åren har det kommit en del men jag efterlyser fler barnböcker som tar upp hbtq-frågan. Så att det jobbas med från grunden där påverkan, på lång sikt, blir som störst.
 

Kommentera inlägget här :